Arhiva 06.10.2011. 00:00. Zadnja izmjena: 25.02.2016. 11:17.

10. obljetnica MUSTAČ BENDA

Kotlovina, meso s roštilja i čvarci začinjeni country glazbom

Rančem je nazvan šumarak tik na dodiru s Donjim Mihaljevcem u kojem su svoju oazu mira, ali i urnebesnih zabava pronašli brojni bikeri koji se ovdje okupljaju pod patronatom Mustač benda, glazbenog sastava iz Donjeg Mihaljevca. Ta međimurska rock grupa iz godine u godinu postaje sve popularnija i na hrvatskoj glazbenoj sceni, a pjesme im postaju glazbeni hitovi. Uz desetu obljetnicu, 24. rujna organizirali su proslavu nazvanu Vojna vježba - kolinje na ranču. Zbog čega takav naziv - upitali smo Maria Mustača, vođu sastava, čovjeka punog ideja i nepresušnog vrela stihova koje potom pretaču uz glazbu.
- Vojna vježba je vježba u kojoj su svi sudionici aktivni. Na vojsku mislimo jer smo domoljubno nastrojeni, a svekolika aktivnost trebala nam je upravo na svinjokolji koju smo za rođendan priredili pozvavši na nju naše prijatelje i suradnike iz različitih motoklubova diljem sjeverozapadne Hrvatske - pojasnio je Mario. I došlo ih je mnogo. Neki su stigli već u petak jer Ranč posjeduje prostor za kampiranje. Razišli su se u nedjelju jer u ponedjeljak je radni dan, kada se valja okrenuti drugim obvezama.
Tijekom tog vremena ovim je prostorima prošlo više od tristotinjak gostiju i namjernika. Ovi posljednji željeli su se uvjeriti što to spektakularnog Mustači spremaju. Mario nam je rekao:
- Svinjokoljom smo stare običaje našeg sela željeli pokazati kolegama koji to još nikada nisu vidjeli, a kamoli osjetili mirise koji su se netom širili. Potom su još i kušali svinjske finote, 160 kg teške životinje koja je do tog trenutka još bila živa.
S mikrofonom u ruci kolinje je znalački vodio sam Mario, a za to da sve bude mesarski precizno i fino pobrinuo se Ivica Vidović iz Strahoninca.
On je za svakoga pronašao posao. Jedni su svinju harali, drugi su poslije rezali špek jer je nestrpljenje za čvarcima bivalo najveće, a u njihovu pripremu uključio se Aleksandar Horvat-Alex iz Čakovca. Ništa manje aktivni nisu bili niti Marko Vidović iz Hemuševca i Miljenko Ivaci, mešter za pripremu jetreca i kotlovine. Uz ostale poslove, oko roštilja se angažirao Marijev brat Davor. Za vrijeme trajanja kolinja iz zvučnika se moglo čuti “… rakiju sam jednu strusil...” i “... dok baba čisti čreva, Štef već čurke nadeva…“. Prije i poslije kolinja Rančem je odzvanjala country glazba koja je, prema Marijevim riječima, bila mnogo prikladnija za ovu prigodu od klasičnog rocka. Glazba je, kako je to dolikovalo slavlju, odzvanjala do duboku u noć.
Kako je već bilo i prohladno, zapaljena je vatra u peći. Oko nje su postavljeni drveni stolovi sa sjedalicama od bala slame koje, kako su rekli organizatori, griju “za guzicu“. Sve je bilo posebno, od izgleda lokacije do samog ceremonijala, baš u mustačbendovskom stilu.
Već na ulazu u Ranč svakom je poslužena rakija medica u čijoj je posluzi neumoran bio Karlo iliti Stric, kako nam se predstavio. Došljake je, sjedeći u kolicima, na dolasku neumorno brojio Simon Balenta iz Ludbrega. Cijelo vrijeme na ranču se moglo piti i jesti za svega 100 kuna, i to kupnjom čaše koja je bila numerirana i svakom je posjetitelju visjela oko vrata.
O Mustač bendu i njihovih proteklih 10 godina nije bilo riječi. Dečki iz sastava: Mario i Davor Mustač, Krunoslav Barić i Ivica Strah bili su mišljenja da o njima poznavatelji glazbe dosta znaju. Jedino su rekli kako su im rođendanske želje da se popnu nekoliko stepenica više na stepeništu glazbe koju gaje.
Mladen Grubić

O Mustač bendu

Na internetskim stranicama grupe piše:
“Da bismo upoznali bend, morat ćemo se vratiti u daleku – 1991. godinu, kada braća Mustač osnivaju prvi malo ozbiljniji sastav, trio pod nazivom Bismarck. Gitarist Đimi i braća Mustač sviraju hard rock, a uzori su im Tin Lizzy, Ted Nugent, Hendrix i drugi sličnog zvuka. Utjecaj rata odrazio se i na bend, pa su tako tekstovi pjesama uglavnom ratne i ljubavne tematike. Izdaju svoj prvi demo album, izrađen u kućnoj produkciji pod nazivom Proklete godine. Skuplja se para, traže se sponzori da bi se skupilo novac za pravi studio. Bend nastupa po raznim klubovima i organiziranim koncertima, motorijadama, gitarijadama, pubovima, da bi ga 1994., neposredno prije ulaska u tonski studio, napustio gitarist. Pridružuje im se nova gitara Đuro, svaki dan se vježba i bend ulazi u studio. Promjenom gitarista, mijenja se i zvuk benda te tako pjesme poprimaju zvuk punka. Snimljeni album pod nazivom Kuda idu divlje svinje publika dobro prihvaća. Bend opet počinje svirku, redaju se koncerti, love nema, al’ nekak se preživljava. Bend zapada u krizu i početkom 1996. dolazi do konačnog sloma i bend se raspada. Ne zadugo. Braća Mario i Davor počeli su suradnju s dugogodišnjem prijateljem Marijem Percačem zvanim Mrnjo. Mrnjo je nabavio Taskam, prenosivi osamkanalni kućni studio i Mustači su snimili dvije pjesme koje prije nikad nisu svirali (Šudra vozim, šudra bode i Odi mi na... jaja). Snimljene su iz čiste „zajebancije“. Pjesma Šudra vozim, šudra bode polučila je nevjerojatan uspjeh na području Međimurske županije te pobjeđuje na lokalnim radiopostajama konkurirajući poznatijim imenima hrvatske estrade. Kako bend još nije dobio svoje ime, članovi su odlučili da se bend nazove MUSTAČ BEND, po braći Mustač. Mustač bend snima prvi demo album u spavaćoj sobi bubnjara Davora. Nastaju pjesme Vrog šolo bere, Tu kraj Drave, Lažu te draga svi... itd. Demo nazvan Međimurje kaubojsi jašu u Čakovec dolazi u ruke Željka Thesa, tekstopisca i frontmena legendarne čakovečke grupe Demoni. Njemu se demo toliko svidio da je odlučio postati menadžer Mustač benda. Vodi bend u Zagreb i upoznaje dečke s Vladimirom Mihaljekom, poznatim zagrebačkim menadžerom. Preslušava se demo u prostorijama zagrebačkog tonskog studija i Mihaljek prihvaća suradnju s Mustač bendom. Poznato ime estrade Senna M, koji je ujedno i vlasnik tonskog studija, odabire dvije pjesme koje bi se nanovo snimile i razaslale svim radiopostajama u Hrvatskoj kao singl promo CD. Senna se odlučuje za pjesmu Tu kraj Drave i Odi mi... Pjesma koja je bila najveći hit u rodnom Međimurju (Šudra vozi, šudra bode) otpala je jer je otpjevana na kajkavskom narječju, pa da se bend ne bi ograničio samo na kajkavski kraj, izabrale su se pjesme na štokavskom.
Pjesme su razaslane na sve radiopostaje i počelesu se svirati. Sad je trebalo napraviti korak naprijed i snimiti spot za HTV. Vladimir Mihaljek kaže da za spot treba izdvojiti najmanje 10.000 ondašnjih njemačkih maraka jer niskobudžetne spotove nitko neće puštati na televiziji. On garantira nekoliko puštanja spota na televiziji ali, naravno, ne garantira uspjeh. Sugerira da se potraže sponzori, a ukoliko se skupi pola potrebnog novca, on će osobno sponzorirati polovicu iznosa.
Bend nema financijskih sredstava, bubnjar benda je nezaposlen, gubi se vjera u uspjeh benda i sve lagano propada. Razlog svemu bio je što bend kao bend nije još ni postojao. Postojale su samo dobre pjesme. Sviralo se u garaži, koncerata nije bilo. Prekinula se suradnja sa Zagrebom. Dogodilo se ono na što je Željko Thes stalno upozoravao: “Treba izdržati, imati vjere u sebe i u ono što radiš.” Govorio je da nijedan bend iz Međimurja nije uspio zato što nitko nije vjerovao. I tu dolazi do druge etape Mustač benda.
Mustači su počeli svirati po lokalnim međimurskim klubovima, dvoranama, dobrovoljnim koncertima, striptiz kavanama. Koncerata je bilo sve više. Koprivnica, Ludbreg, Bjelovar, Čakovec, Varaždin, Zlatar... sve više i više se sviralo. Probile su se granice domovine te bend ugovara svirke i po Sloveniji, nekoliko puta svirao je i međimurskim udrugama u Münchenu. Snimaju se novi demo albumi (album Muda pod bubrege i drugi). 2003. bend sklapa posao s lokalnom radiopostajom Studio M te uz njihovo sponzorstvo snima pjesme na kajkavskom narječju. Izlaze novi hitovi kao što je Ne ruži z natikači, Jajce na oko, Motori, Međimurski dečki. Slušatelji su ih dobro prihvatili te se bend ponovo uspinje na ljestvicama radiopostaja sjeverozapadne Hrvatske. Danas Mustač bend čine: Mario Mustač - vokal, bas gitara,
Davor Mustač - bubnjevi, prateći vokal, Krunoslav Barić - gitara, vokal, prateći vokal, Ivica Strah - klavijature, prateći vokal „- piše na stranicama interneta. (mg)

Izvor: 2945