Arhiva 07.01.2010. 00:00. Zadnja izmjena: 25.02.2016. 10:36.

100. rođendan Mande Bićanić

U domu obitelji Bićanić na jugu Čakovca u srijedu, 30. prosinca slavilo se kao rijetko kada. Razlog je bio 100. rođendan najstarije članice domaćinstva, Mande Bićanić. Uz slavljenicu i sina Juru te snahu Margaretu, s kojima živi, okupila se i obitelj - kćeri Slavica i Marija i drugi sin Milan, zet Vlado, unuk Željko i praunuka Maja. Uz sinove i kćeri, Manda ima i troje unuka i šestero praunučadi. Najstariji od njih i sam već ima 27 godina, pa će možda Manda uskoro postati i šukunbaka.
Manda je rođena i veći dio životnog vijeka provela u Ličkom Dabru, kod Otočca. Ipak, već je odavna “naturalizirana” kao Međimurka. Ovamo je doselila pred 41 godinu, nakon što je postala udovica. Došla je najstarijoj kćerki Slavici koja je tada živjela u Kotoribi, a danas je Strahoninčanka.
- Ja sam došla nakon Drugog svjetskog rata, kaže nam Slavica, udala sam se i dobro situirala, pa sam preuzela brigu o majci nakon što je ostala sama. Slavica je inače u Međimurje “povukla” i oba brata, Juru i Milana. Milan je kao trgovac otišao u Zagreb, a danas živi u blizini Svetog Ivana Zeline. Jure, koji živi u Čakovcu, je poduzetnik, sa šogorom Vladom ima proizvodnju plastike u Varaždinu. Pred 16 godina Manda je postala i Čakovčanka. Preselila je k sinu Juri i snahi. Snaha Margareta zapravo najviše vremena i brige posvećuje Mandi, kako to Jure sam kaže.
U Međimurju se živi dobro, ali je tajna dugovječnosti zacijelo u prvom dijelu života koji je Manda provela Lici, tako nam kaže Slavica. Živjelo se od poljoprivrede, teško i oskudno. Bio je to zdrav način života, i ne baš sasvim po vlastitoj volji. Tek u poznim godinama Manda bi si priuštila malo zadovoljstava, čašicu ličke šljivovice i šalicu crne kave. Dosljedna vjernica, još do pred koju godinu redovito je išla na misu. Sad je već noge polako izdaju iako je i dalje krepkog duha.
Uz izuzetan životni jubilej primila je niz čestitki, ne samo od najbližih. S najboljim željama došli su joj gradonačelnik Čakovca Branko Šalamon i delegacija ogranka HNS-a s juga Grada.
Veliko slavlje, u širem krugu rođaka, prijatelja i znanaca održano je sutradan, na Silvestrovo.(d.k.)

Izvor: 2854