Arhiva 16.05.2014. 00:00. Zadnja izmjena: 25.02.2016. 12:44.

100.000 kuna za brojanje komaraca!

Uskoro će početi sezona komaraca, a male krvopije, po svemu sudeći, po većem će dijelu Međimurja i dalje slobodno napadati ljude, uz potencijalnu opasnost za širenje zaraznih bolesti, posebno groznice zapadnog Nila. Od groznice zapadnog Nila prošle je godine oboljela i jedna Međimurka, pa se i Međimurje od ove godine našlo na karti zaraženih područja. Nedostatak novca u općinskim proračunima, a općine su te koje moraju platiti uništavanje komaraca, razlog je što je propala ideja da se krene u sustavno tretiranje na cijelom području Međimurja. U Međimurju, pretpostavlja se, ima 18-20 vrsta komaraca, ali detaljno istraživanje još nikada nije provedeno i zapravo se vrlo malo zna o komarcima u sjeverozapadnoj Hrvatskoj, uključujući i Međimurje. Problem bi mogao eskalirati s toplijim danima, pa kad već nije uspio dogovor da se tretira cijelo područje Međimurja, dogovoreno je da se ide u monitoring, kako bi se napravila karta brojnosti i vrste komaraca te odredio način tretiranja. Da je problem ozbiljan, potvrđuje i konferencija za novinare na kojoj su proteklog tjedna o temi komaraca govorili pročelnica Upravnog odjela za gospodarske djelatnosti Vesna Haluga, Slavica Mustač iz Bioninstituta Čakovec te prof. dr. sc. Enrih Merdić s Odsjeka za biologiju Sveučilišta J. J. Strossmayera iz Osijeka, koji se, kako je naglasio, već 30 godina sustavno bavi komarcima.
- U Hrvatskoj je do danas identificirana 51 vrsta komaraca, no, potraga za novim vrstama još uvijek ne prestaje, pogotovo za invazivnim vrstama komaraca kao što su Aedes albopictus i Aedes japonicus - napomenula je Slavica Mustač, ustvrdivši da su posebno problematična plavna područja i da su za tretiranje tih područja potrebna značajna sredstva. Podaci koji će se dobiti monitoringom koji je u tijeku predstavljat će bazu za izradu programa suzbijanja komaraca na području Međimurja.
- Programi za suzbijanje komaraca koji bi uključivali različite oblike suzbijanja trebali bi se bazirati na istraživanjima komaraca te bi tako imali znanstvenu podlogu. Budući da je svako područje specifično po sastavu i brojnosti komaraca, program suzbijanja komaraca morao bi biti specifičan za svako pojedino područje, naglasio je profesor Merdić.
Sto tisuća kuna za monitoring
Uzorkovanja odraslih komaraca provodit će čakovečki Bioinstitut CDC klopkama, uz suhi led kao atraktant. Uzorkovanja će se provoditi na dvadesetak lokacija - na području gradova Prelog i Mursko Središće te općina Kotoriba, Goričan, Domašinec, Sveti Martin na Muri, Strahoninec, Pribislavec, Donja Dubrava, Sveta Marija i Nedelišće. Klopke će se postavljati tijekom razdoblja svibanj-rujan, a uhvaćeni komarci determinirat će se na Odjelu za biologiju Sveučilišta Josip Juraj Strossmayer u Osijeku. Također će se u okviru monitoringa provesti kartiranje velikih i srednjih legala komaraca te provesti uzorkovanje ličinki. Prama procjeni, ovaj će posao koštati nešto više od 100 tisuća kuna, dok se o cijeni tretmana zasad može samo nagađati. Pojedine su općine predvidjele po desetak tisuća kuna po tretmanu, što svakako neće biti dovoljno. Budući da područje uz Muru uživa visok stupanj zaštite, tretitranje će biti moguće jedino larvicidom kojim će se uništavati ličinke komaraca. V.Trstenjak

Izvor: 3081