Arhiva 21.02.2014. 00:00. Zadnja izmjena: 25.02.2016. 12:02.

11 godina od tragične pogibije Željka Murka

Prošlo je 11 godina od tragične smrti policajca iz Mihovljana Željka Murka kojeg je 12. veljače 2003. godine kod dravskog mosta u Kuršancu ustrijelio pljačkaš banke Marsel Budimir. Pogibija policijskog službenika Policijske uprave međimurske i ove je godine, u srijedu, 12. veljače obilježena u organizaciji Međimurske županije, Grada Čakovca, Policijske uprave, Mjesnog odbora Mihovljan te mihovljanskog ogranka UDVDR-a i DVD-a iz spomenutog mjesta.
Izaslanstva su, uz prisustvo obitelji Murk, zapalila svijeće i položila vijence na posljednjem počivalištu Željka Murka na čakovečkom groblju, zatim i kod spomen-ploče na zgradi društvenog doma Mihovljan, da bi uslijedio komemorativni skup.
- Željko Murk bio je časni hrvatski policajac, uzoran, pošten. Još se 1991. godine odazvao i pozivu domovine sudjelujući u Domovinskom ratu, a potom i u akciji Oluja. Njegova pogibija na dužnosti podsjetnik je na činjenicu koliko opasan može biti posao policajca, neke su od rečenica izrečenih na skupu.
Za razliku od prijašnjih godina, skup nije bio popraćen domjenkom, već je čakovečki gradonačelnik Stjepan Kovač novac koji bi bio utrošen za tu namjenu odlučio donirati Murkovoj djeci – Franu, Filipu i Renatu, a nije izostala ni novčana donacija župana Matije Posavca. Osim djece, iza Željka Murka ostala je supruga Kristijana, dok su posebno emotivno, sa suzama u očima, tužnu obljetnicu doživjeli njegovi roditelji Ana i Josip.
Željko Murk ubijen je kad je imao samo 32 godine. Njegov ubojica Budimir osuđen je na maksimalnu kaznu od 40 godina zatvora.
Velimir Kelkedi

Izvor: 3069