Arhiva 15.10.2015. 00:00. Zadnja izmjena: 24.02.2016. 13:32.

11 pitanja političkim strankama o budućnosti proizvodnje hrane u Hrvatskoj

Hrvatske poljoprivredna komora (HPK) kojom rukovodi Mato Brlošić i informacijski sustav Agroklub prošlog su utorka u javnost iznijeli zanimljivu inicijativu, polazeći od uvjerenja da 176 tisuća poljoprivrednih gospodarstava upisanih u Registar hrvatskih poljoprivrednika (računaju li se punoljetni članovima obitelji na OPG-ima to je barem 15 posto biračkog tijela) ima pravo znati što političke stranke i nezavisni pojedinci koji traže povjerenje birača na predstojećim parlamntarnim izborima - misle poduzeti da bi se potaknuo razvoj hrvatske poljoprivrede?


Na konferenciji za novinare Mato Brlošić i Ivana Nađ, urednica poljoprivrednog portala Agroklub.com, postavili su svim političkim strankama jedanaest pitanja, a pravim odgovorima na pitanja – procjena je HPK – moguće je promijeniti sliku hrvatske poljoprivrede i osigurati i održivi razvoj prehrambene industrije.
Jedanaest ključnih pitanja za hrvatski agrar poredano je ovako:


1. Koje mjere mislite poduzeti kako bi stavili u funkciju državno neobrađeno zemljište, privatno (usitnjeno) poljoprivredno zemljište te zemljište koje nije na adekvatan način stavljeno u funkciju? Kako gledate na pitanje uvođenja poreza na neobrađeno zemljište?
2. Kako ćete poboljšati trženje primarnih poljoprivrednih proizvoda, što uključuje regulaciju cijena, burze, otkupne stanice, označavanje proizvoda, sajmove, registraciju trgovaca, povećanje kapaciteta skladištenja, hladnjača i sustava za navodnjavanje? Što ćete vi učiniti da potaknete lokalnu distribuciju poljoprivrednih proizvoda?
3. Kojim konkretnim mjerama mislite potaknuti i regulirati preradu primarnih poljoprivrednih proizvoda na poljoprivrednim gospodarstvima?
4. Uvozni proizvodi često su nelojalna konkurencija istim, ali kvalitetnijim domaćim. Koje poteze porezne politike planirate provesti s ciljem povećanja konkurentnosti domaćih poljoprivrednih proizvoda i proizvođača?
5. Kako planirate zadržati mlade u ruralnim područjima kroz sustave potpora i prostorne planove?
Mali proizvođači samostalno ne mogu opstati na današnjem tržištu, ali se nužno udruživanje trenutno ne događa. Kako ćete potaknuti udruživanje poljoprivrednih proizvođača?
6. Zastupanje interesa proizvođača pretpostavka je njihovog kvalitetnog statusa pri donošenju odluka kod zakonodavca. Kako vidite ulogu Hrvatske poljoprivredne komore i što ćete poduzeti po pitanju njezinog statusa u odnosu na ostale komore? Zašto poljoprivredni proizvođač nema u tom smislu status jednak obrtniku ili trgovačkom društvu?
7. Suradnja znanstvene zajednice sa poljoprivredom nije na visokom nivou. Kojim mjerama mislite motivirati strane na suradnju?
8. U transferu znanja važnu ulogu imaju savjetodavci. Kako vidite ulogu Poljoprivredne savjetodavne službe i kako ćete realizirati njihovo financiranje u perspektivi odnosno smanjiti udio financiranja iz državnog proračuna?
9. Mislite li dodatno regulirati nasljeđivanje poljoprivrednog zemljišta ili farme?
10. Za provođenje politika potrebni su ljudi. Smatrate li da raspolažete sa dovoljnim i kvalitetnim kadrom za vođenje resora poljoprivrede i koga smatrate poželjnim kandidatom za ministra poljoprivrede u narednom razdoblju?
11. Kako je vidljivo, pitanja nisu posebno teška, druga je stvar mogu li političke stranke na zadovoljavajući način na njih odgovoriti.



Zabilježio i snimio M. Belčić


Na fotografiji Mato Brlošić s predsjednikom HPK Međimurske županije Zlatkom Orsagom

Izvor: 3155