Arhiva 22.06.2011. 00:00. Zadnja izmjena: 25.02.2016. 11:17.

13. MESAP U NEDELIŠĆU: Manje izlagača

Ministar regionalnog razvoja, šumarstva i vodnog gospodarstva Božidar Pankretić otvorio je u petak u podne 13. međimurski sajam poduzetništva u Nedelišću. U prisustvu predsjednika Županijske skupštine Petra Novačkog, župana Ivice Perhoča, državne tajnice Tihane Kraljić, načelnika Općine Nedelišće Mladena Horvata i predsjednika tamošnjeg Općinskog vijeća Željka Kacuna, predsjednika Hrvatske obrtničke komore Dragutina Ranogajca i predsjednika HOK-a Međimurske županije Slavka Faltaka te brojnih načelnika i gradonačelnika, poduzetnika i aktera društvenog i gospodarskog života regije, kao domaćin se obratio v.d. direktor Mesapa Vitomir Kirić.
Preuzevši ulogu prvog čovjeka Sajma u ovom nezavidnom vremenu, Kirić se nije dao pokolebati te je prisutnima uputio poruku da je odaziv izlagača manji od očekivanog, zakup izlagačkog prostora jednako tako, ali važniji je izazov kojeg su se izlagači ovogodišnjeg Mesapa prihvatili.
- Imamo 238 izlagača iz osam zemalja. Mnogi su u posljednji trenutak otkazali svoje prisustvovanje Mesapu i danas imamo manju kvadraturu zakupljenu od poduzetnika, ali najvažnije je da su oni ovdje. Imamo puno novih tvrtki ovdje na sajmu, koje se pojavljuju po prvi put i to nam ukazuje kako je kriza trenutna i da ćemo je prevladati - rekao je, među ostalim, Kirić.
Svi su se govornici osvrnuli na težak gospodarski status zemlje i najavu ulaska u sastav Europske unije kroz dvije godine. Tu vide šanse za snažniji zamah našeg poslovnog života u cjelini, a osobito u periodu predstojećih dvogodišnjih priprema za punopravno članstvo. S tim u vezi bilo je i obraćanje predsjednika HOK-a Dragutina Ranogajca koji za obrtnike najavljuje nove prilike, ali i snažno odmjeravanje konkurencije u stvaranju novog lanca vrijednosti.
Uručene zlatne diplome vinarima
Ovogodišnji je Mesap, kao i do sada, u sebi objedinio i 9. sajam vina i vinarske opreme. Iako najavljena, 12. stočarsku izložbu Međimurske županije nije održana zbog sumnje na zarazu stoke. U okviru vinarskog sajma objavljeni su i rezultati ocjenjivanja vina te su najuspješnijima uručene zlatne diplome.
U red onih kojima su ruku u znak čestitke stisnuli ministar Božidar Pankretić i član ocjenjivačke komisije Mesapa Marijan Čižmešija ubrajaju se: dvostruko nagrađeno Vinogradarstvo i podrumarstvo Štampar, Agromeđimurje d.d., Jelena i Anton Kojter (velike zlatne diplome), Zvonko Petković, trostruko nagrađeno Vinogradarstvo Kocijan, Solum vinarija d.o.o., Zvonko Kerman, Vinogradarstvo i podrumarstvo Cmrečnjak, OPG Juraj i Jelena Nemec, Vinogradarstvo i podrumarstvo Tomšić te Vinogradarstvo i podrumarstvo Štampar (zlatne diplome).
Mesap je u svojem trinaestom izdanju tijekom petka i subote održao izlaganja na temu Obnovljivi izvori energije u Međimurju, potom predstavljanje investicijskih potencijala općine Osečina iz Republike Srbije, predstavljanje projekta kanalizacije u Međimurju i predavanja za vinogradare o zaštiti vinograda koje je držao mr.sc. Milorad Šubić. Nedjeljni je program obuhvaćao paradu starih motocikala i automobila, starih traktora, nastup KUU-a Seljačka sloga Nedelišće i njihovih gostiju.
Odabir za predznak “naj”
Izlagači 13. sajma su, dakako, s pažnjom pripremali svoje štandove. Tako je za uređenje izložbenog prostora Općina Nedelišće, već po običaju, nagrađivala najbolje. Najatraktivniji štand imala je tvrtka Bernarda iz Pušćina, a slijede je Opština Osečina iz Republike Srbije i Turistička zajednica Općine Nedelišće. Nagradu za tradicionalni obrt HOK-a dobilo je Lončarstvo Magdalenić iz Mihovljana, Košaraštvo Pogorelec iz Kotoribe i Mehaničarska radionica Tihomira Pavunića iz Prugovca. HGK iz Čakovca je nagradila hrvatski proizvod tvrtke Centrometal iz Macinca, čakovečkog Čateksa i tvrtke Lepoglavec iz Goričana. Nagradu za kontinuitet u izlaganju na Mesapu dobili su MIP Weyland iz Pušćina, Varga elektronik iz Draškovca i Zagorje Tehnobeton iz Varaždina.
Nagrade publici
Izlagači i domaćin osigurali su deset nagrada za posjetitelje koji su kupnjom ulaznica sudjelovali u utrci za dobicima. Prvu po vrijednosti nagradu - kutnu garnituru iz Bernarde osvojila je Dora Drvenkar iz Pušćina, Čakovečka 105. Solarni sistem iz Kermana dobio je Mladen Vizinger, Grobljanska 8, Nedelišće, a Jasmini Šimek iz Čakovečke 7 u Sivici pripao je lcd - televizor. Mladen Jarni iz Brezja k.br. 122 osvojio je dopunsko zdravstveno osiguranje Euroherca, a Damir Rainer iz Sv. Urban 301 poklon -bon za večeru za deset osoba u Pizzeriji Šut u Nedelišću. Ručne satove swatch iz Varga elektronike dobili su Mateja Fegeš, J. Slavenskog 16a iz Nedelišća i Anita Marodi, M. Gupca 6b iz Čakovca. Branko Srnec iz Strahoninca, Marka Kovača 14 osvojio je radijator iz tvrtke VIK Krištofić, a Željko Drenški iz S. Radića 14 u Čakovcu osvojio je ukrasnu pahulju iz nedelišćanskog Toroida. Komplet štednih žarulja iz VDG Servisa osvojio je Marko Špiranec iz Savske Vesi k.br. 84.
Aleksandra Ličanin

Izvor: 2930