Arhiva 23.01.2013. 00:00. Zadnja izmjena: 25.02.2016. 11:20.

14. MEĐUNARODNO GUDAČKO NATJECANJE RUDOLF MATZ

U Čakovcu je od 3. do 13. siječnja održano 14. međunarodno gudačko natjecanje Rudolf Matz, ugledna glazbena manifestacija koju organizira Hrvatsko društvo gudačkih pedagoga. Čakovec je po prvi put bio domaćin ovog popularnog natjecanja, jedinstvenog u Hrvatskoj i svijetu po tome što je namijenjeno isključivo violinistima, violistima i violončelistima, koji svi nastupaju u istoj konkurenciji, a podijeljeni u kategorije prema tome u kojoj su godini učenja svog instrumenta. Natjecanje je dosad više puta mijenjalo lokaciju - od 2006. održavano je u Dubrovniku, ali je stalni rast zanimanja ponukao organizatora da domaćinstvo ponudi Čakovcu koji je svojim geografskim položajem dostupniji većem broju kandidata.
Ovo se pokazalo punim pogotkom. Na ovogodišnjem natjecanju nastupilo je 95 natjecatelja iz 10 zemalja, najviše dosad. Organizator je bio vrlo zadovoljan Čakovcem kao domaćinom, kako nam je rekao Slobodan Veinović, pročelnik Upravnog odjela za društvene djelatnosti Grada Čakovca, pa će i iduće natjecanje biti održano ovdje, a vjerojatno i niz sljedećih. Grad Čakovec je kao domaćin i sponzor natjecanja (u čemu je imao i pomoć Međimurske županije) zadovoljan promocijom koju mu je ono donijelo, počevši već od najneposrednije koristi od toga što je tijekom deset dana u Čakovcu boravilo nekoliko stotina ljudi, mladih glazbenika i njihovih pedagoga iz više zemalja svijeta. Grad Čakovec na ovaj način želi motivirati mlade Međimurce da se prihvate sviranja na gudačkim instrumentima, dodaje Veinović, a i da Umjetnička škola Miroslav Magdalenić, koja je bila mjesto natjecanja, svoj program proširi i učenjem drugih gudačkih instrumenata osim violine.
Uz natjecanje su održane i neke radionice, posvećene novostima iz područja tehnike i opreme za glazbenike, a predstavio se i Ivan Zanjko, konstruktor violina iz Varaždina, rodom iz Međimurja. Pobjednici natjecanja su, u prvoj kategoriji početnika Sara Schisa, violinistica iz Italije, u drugoj Lana Lucija Horvatić, violončelistica iz Gornjeg Hrašćana, polaznica Glazbene škole u Varaždinu, u trećoj zajednički Matej Mijalić iz Hrvatske i Sofija-Agnessa Yakuntsova iz Slovenije, oboje violinisti, u četvrtoj Mihail Nikolajevič Savčenko, violinist iz Rusije. U petoj kategoriji je također bilo dvoje pobjednika, Arina Zelenina iz Rusije i Zvonimir Krpan iz Hrvatske, oboje violinisti, dok je u šestoj kategoriji najuznapredovalijih pobjednik Ji Haing Lee, violončelist iz Kine, ali student Mozarteuma u Salzburgu, u Austriji. Na natjecanjusu se predstavile i mlada violinistica iz Čakovca Ema Bošnjaković, učenica Umjetničke škole Miroslav Magdalenić u Čakovcu, a i Ana Labazan Brajša iz Zagreba, ali međimurskih korijena, kći operne pjevačice Ljiljane Labazan, koja je dobila posebnu pohvalu žirija. Natjecanje je zaključeno s dva koncerta - prvi je održan u čakovečkom Domu sindikata u petak, 11. siječnja. Finaliste natjecanja na njemu su pratili neki članovi ocjenjivačkog suda, sami istaknuti glazbenici, dok je u nedjelju, 13. siječnja u Centru za kulturu održan završni koncert na kojem je finaliste pratio Hrvatski komorni orkestar pod ravnanjem Josipa Nalisa.(k)

Izvor: 3013