Arhiva 23.01.2013. 00:00. Zadnja izmjena: 25.02.2016. 11:20.

15 godina čakovečkog Dječjeg gradskog kazališta

Čakovečko Dječje gradsko kazalište osnovano je u rujnu 1997. godine i krajem 2012. godine obilježilo je15 godina djelovanja. Kazalište okuplja mlade glumce u dobi od 7 do 18 godina i do sada je njime prošlo 150-ak djece. Trenutno ansambl ima 35 članova koji su podijeljeni u srednjo-školsku i osnovnoškolsku grupu.
Na pozornicama 210 puta
Osnivač kazališta, voditelj i redatelj svih predstava Dejan Buvač upoznao nas je s repertoarom:
- Izvodimo isključivo dječje predstave. U njemu djeca rade predstave za djecu. Dosad smo premijerno izveli 42 naslova s 210 predstava, odnosno dajemo oko dvije premijere godišnje i po jednu predstavu mjesečno. Izvode se predstave poznatih autora kao što su H. C. Andersen, braća Grimm, Ivana Brlić Mažuranić, Vesna Parun, Zvjezdana Ladika, Ančica Koprek. Dio predstava rađen je prema tekstovima međimurskih autora među kojima su Vinko Lisjak, Petrana Sabolek, Željko Funda, Robert Tkalčec i Vera Zemunić.
Voditelj i redatelj čakovečkog DGK-a rekao nam je tko sve osim njega stoji iza malih glumaca i priprema predstava:
- Od prvog dana, uz kazalište je i Dragica Jagec koja je izradila kostime za sve predstave. Glazbu pišu Laci Varga i Damir Rodiger, za scenografiju brinu Štefanija Gomzi i Ivan Levačić, a za rasvjetu su zaduženi Neven Taradi, Emil Lakić i Mario Zelen-baba.
Mali čakovečki kazalištarci predstave izvode u Centru za kulturu Čakovec, a gostuju i po cijelom Međimurju te u nekim gradovima Hrvatske. Van zemlje nastupili su u Plonjsku u Poljskoj. Kazalište je sudionik i brojnih humanitarnih priredbi, a i samo je upriličilo izvođenje predstava za humanitarne svrhe. Među njima su sudjelovanje u akciji za kupnju pužnica te projekt Idemo na more i drugi.
Jubilej uz sedam snjeguljica
Dječje gradsko kazalište dosad je izvelo predstave: Carev paž, Pinokio, Neobična priča, Zrinkin san, Štrumpfovi pomažu Djedu Mrazu, Mjesečev cvijet, Snješko Bijelić, Propale podvale, Čudnovate zgode Šegrta Hlapića, Vuk i sedam kozlića, Četiri godišnja doba, Andersenove bajke i priče, Miss vještica, Tetice se zaljubiše u Djeda Mraza, Čarobna slikovnica, Medo Winnie Pooh, Pismo za Djeda Mraza, Pčelica Maja, Dobra šuma, Kako preodgojiti roditelje, Trnoružica, Ponoćna ogrlica, Cvicvit, Tri Leptira. Jubilej je proslavljen uz još jednu premijeru, predstavu Sedam Snjeguljica i patuljak autora Tode Nikoletića. O najnovijoj predstavi Buvač je rekao:
- To je priča u kojoj je maštoviti pisac sve potpuno izokrenuo. Umjesto da je poslao u šumu onu prelijepu Snjeguljicu koju svi znamo, on ih je poslao čak sedam, i to razmaženih. Kako se jedan patuljak snašao među njima, doznajte sami pogledavši predstavu. U njoj glume Damira Kovačić, Đesika Kolarić, Matea Varga, Tamara Korunek, Tena Jelinek, Dora Ramušćak, Ema Kovač, Sonja Kolarić, Ana Zrna, Andro Damiš, Matko Buvač i Nika Levak.
R. Topličanec

Izvor: 3013