Arhiva 10.12.2009. 00:00. Zadnja izmjena: 25.02.2016. 10:35.

15 godina Obrtničke komore

Podijeljena su priznanja zaslužnim obrtnicima – statuu Obrtnik Međimurja primila je Rajka Džanko, kozmetičarka iz Čakovca

Obrtnička komora međimurske županije svečanošću održanom u petak obilježila je 9. prosinca, dan svog osnutka pred 15 godina. U uvodnom je izlaganju predsjednik OKM-a Slavko Faltak rekao da se ovogodišnja svečanost, kojom se obilježava mali jubilej OKM-a, održava u gospodarskoj situaciji koja je za obrtnike vrlo teška, ako ne i katastrofalna. O tome svjedoči velik pad broja obrtnika, u Međimurju, i u Hrvatskoj.
U svim mogućim antirecesijskim mjerama koje i nisu zaživjele obrtnici se ne nalaze. Vlada valjda računa s tim da će se oni i nadalje sami izvući iz krize, ali su unutarnje pričuve došle do kraja, pa mnogima ne preostaje drugo nego prestati s djelatnošću. I sama ova svečanost došla je u pitanje, ali je prevladalo mišljenje da Komora obrtnicima mora omogućiti kap veselja u godini, rekao je među ostalim Faltak.
Proslava obljetnice po tradiciji je iskorištena za dodjelu priznanja obrtnicima koji su svojim radom pridonijeli razvoju, promociji i časnom zvanju obrtnika, odnosno, za dodjeljivanje najviših komorskih priznanja.
Priznanje za dugogodišnji marljiv i ustrajan rad u obrtu, za dvedesetgodišnji staž, primili su Jasminka Kranjec, cvjećarka iz Čakovca, Ivan Rešetar, vulkanizer iz Preloga, Mladen Marković, RTV mehaničar iz Čakovca, Elizabeta Mesarić, frizerka iz Čakovca, Nada Sabol, trgovkinja iz Čakovca, Ivan Mihalic, strojobravar iz Pribislavca, Zvonimir Pavlic, građevinar iz Goričana, Stjepan Novak, strojobravar iz Nedelišća, Ivica Kikelj, stolar iz Čakovca, Jasenka Pavleković, trgovkinja iz Trnovca, Ivica Katuša, tekstilac iz Čakovca, Krešimir Kaučić, prijevoznik iz Čakovca, Dragutin Lovrenčić, elektromehaničar iz Male Subotice, Marijan Hrustek, metalac iz Lopatinca, Ivan Fabić, vodoinstalater iz Kotoribe, Stjepan Baranašić, klesar iz Palovca, Marijan Karažinec, tokar iz Svete Marije, Josip Varga, elektromehaničar iz Čakovca, Antun Horvat, bravar iz Goričana, Josip Dobranić, prijevoznik iz Murskog Središća, Josip Čurin, zidar iz Podbresta, Zvonimir Kvakan, prijevoznik iz Goričana, Zlatko Faić, metalac iz Mačkovca, Đurđica Drvoderić, cvjećarka iz Turčišća, i Dijana Mijić-Krčmar, ugostiteljica iz Preloga.
Diplome za izniman doprinos u promidžbi, poticanju i unapređenju obrtništva i obrtničkog komorskog sustava ove su godine primili Božidar Krušelj, tokar iz Preloga, Ivan Štefičar, ugostitelj iz Čakovca, Josip Škvorc, instalater grijanja i klimatizacije iz Male Subotice, Stjepan Mihalec, staklar iz Domašinca, i Darko Mihalic, ugostitelj iz Čakovca.
Plaketom Majstor godine ove su godine nagrađeni Josip Varga, elektromehaničar iz Čakovca, Branko Šafarić, autolimar iz Nedelišća, i Stjepan Bister, dimnjačar iz Čakovca.
Najznačajnije priznanje OKM-a, nagradu za životno djelo, statuu Obrtnik Međimurja, ove je godine dobila Rajka Džanko, kozmetičarka iz Čakovca, za 34 godine rada u obrtništvu kao ugledan, uspješan i častan obrtnik za izuzetan doprinos u osnivanju i razvoju obrtničkih institucija za dugogodišnji uspješan rad na promidžbi obrtništva. Rajka Džanko u ime nagrađenih na kraju je zahvalila na priznanjima. Puno rada i stalna težnja prema kvaliteti recept su za dugovječnost u obrtništvu, a i za održanje u teškim vremenima kakva su sada, rekla je među ostalim.
Dražen Kovač

Izvor: 2850