Arhiva 22.02.2012. 00:00. Zadnja izmjena: 25.02.2016. 11:18.

15 mjeseci zatvora za pokušaj ubojstva djeteta!

U Lopatincu, u stanu iznad lokala Aqarius dvadesetoosmogodišnja M. G. je 16. lipnja u 3 sata izazvala požar u kojem je vatra zahvatila kosu njezinog šestogodišnjeg sina, a potom je sebe ranila s nekoliko plitkih uboda kuhinjskim nožem u prsa. Uplašena onim što je učinila, nazvala je svog šogora koji živi u istom objektu te policiji i obitelji svog supruga (koji se nalazi na odsluženju zatvorske kazne) ispričala kako je u stan ušao nepoznat čovjek te napao nju i dijete. Istraga je munjevito odmotala priču koja ovih dana ulazi u sudski epilog.
U članku iz lipnja prošle godine donosimo i detalj evidentiran u Policijskoj upravi međimurskoj na osnovi kojeg je policija mogla upozoriti Centar za socijalnu skrb da se radi o nestabilnoj osobi koja odgaja dijete i koja, očigledno, ima ozbiljnih višestrukih problema. Da se problemu ozbiljnije pristupilo, možda se mladoj majci na vrijeme mogla pružiti potrebna psihološka pomoć. M.G. je 3 i pol mjeseca prije ovog događaja lažno policiji prijavila razbojstvo u navedenom lokalu u Lopatincu (u kojem je radila kao konobarica) te se tom prilikom, u cilju uvjerljivosti, također sama ozlijedila. Na taj se čin odlučila da bi zadržala 2.000 kuna dnevnog utrška iz lokala.
Nakon stravične noći 16. lipnja, počiniteljici su utvrđene tek lakše ozljede te je odmah privedena u istražni centar u Varaždin, a dijete je hopitalizirano. Ubrzo je potkovana sumnja da je požar u stanu podmetnula sama te da se nije radilo ni o kakvom napadu neke treće osobe.
Proteklih dana na Županijskom sudu u Varaždinu nepravomoćnom presudom M. G. je osuđena na 15 mjeseci zatvora zbog pokušaja teškog ubojstva s dragovoljnim odustankom te zbog dovođenja u opasnost života i imovine općeopasnom radnjom. Tijekom suđenja utvrđeno je da je mlada žena pokušala ubiti šestogodišnjeg sina i sebe, pokušavajući zapaliti stan. Na nekoliko mjesta je u stanu zapalila predmete i namještaj, a dječaku (koji je spavao) oko vrata je stegnula kabel sušila za kosu. No, kad se dijete počelo gušiti, kabel je otpustila, ali je drugi kabel (od glačala) omotala sebi oko vrata. Ranila se nožem, ubovši se pet puta u prsište. U međuvremenu je počeo gorjeti i jastuk koji se nalazio između nje i djeteta, a vatra je zahvatila kosu mališana. To je M. G. prekinulo u daljnjim suludim radnjama te je nazvala brata svog supruga, a potom iz gorućeg stana i izjurila s djetetom.
Djetetu su utvrđene opekotine 2. i 3. stupnja, a tijekom suđenja odmotavale su se i druge mračne priče iz života ove žene koje su prenijeli mediji: od nesređenih odnosa sa suprugom od kojeg je doživljavala fizičke napade, preko nesređenih odnosa s njegovom obitelji s kojom je živjela itd.
KAKO POMOĆI
DJEČAKU?
U Zavodu za socijalnu skrb, u razgovoru s ravnateljicom Suzanom Belović, saznajemo da su na snazi dvije mjere izrečene M. G.:
- Sud je na osnovi mišljenja stručnjaka iz našeg zavoda izrekao privremeno oduzimanje prava na zajednički život s djetetom i odgoj djeteta na godinu dana, dok je druga mjera donesena u Zavodu, a podrazumijeva nadzor nad susretima i druženjima majke i djeteta u strogo kontroliranim uvjetima, što znači uz prisustvo stručnjaka Zavoda za socijalnu skrb - kaže S. Belović.
Dijete od izlaska iz bolnice nakon kobnog događaja živi s bakom i djedom s očeve strane, što u Zavodu za socijalnu skrb trenutno smatraju najboljim mogućim rješenjem:
- Trenutno je takvo rješenje najmanje stresno za dijete. Upravo nam je djetetov interes bio imperativ u ovom slučaju - dodaje ravanteljica Belović.
Željka Drljić

Izvor: 2965