Arhiva 28.04.2010. 00:00. Zadnja izmjena: 25.02.2016. 10:37.

150 GODINA PRVE PRUGE U HRVATSKOJ

U Kotoribi je protekle subote održana cjelodnevna proslava povodom 150. obljetnice prve pruge u Hrvatskoj. Davnog 24. travnja 1860. godine stigao je prvi vlak na kotoripski kolodvor, prvi na hrvatskom tlu, na pruzi Nagykaniza – Kotoriba – Čakovec – Macinec – Pragersko. Na prošlotjednu proslavu, uz čelne ljude Hrvatskih željeznica, odazvali su se i predsjednik RH Ivo Josipović, ministrica Marina Matulović–Dropulić, župan Ivica Perhoč sa zamjenicima, saborski zastupnici, župan Varaždinske županije, načelnici i gradonačelnici, a posebnim vlakom iz Zagreba na svoj je rodni kolodvor doputovao i Joža Horvat. Muzejskom kompozicijom koju je vukla parna lokomotiva iz 1917. godine iz Mađarske je stigla delegacija Mađarskih državnih željeznica na čelu sa zamjenikom generalnog direktora Laszlom Mosoczijem.
Na pozornici na kolodvoru Kotoriba prvi je govorio predsjednik Uprave HŽ Holdinga Zoran Popovac koji je, kao i ministrica Dropulić, obećao značajna ulaganja u željeznicu, a novinarima je obećao hitno preispitivanje najavljenog ukidanja linija prema Mađarskoj, kao i odluke o nespuštanju polubranika u Čakovcu. Domaćin proslave, načelnik Kotoribe Ljubomir Grgec upozorio je na potrebu željezničkog i cestovnog povezivanja Kotoribe, a na potrebu ulaganja u željeznice u Međimurju osvrnuo se i župan Ivica Perhoč.
Predsjednik Josipović pozdravio je najave iz Vlade i Uprave HŽ-a o značajnim ulaganjima u željeznice naglasivši da se upravo ovom prugom, čija se obljetnica slavi, Hrvatska priključila europskom civilizacijskom krugu. Predsjednik je, međutim, i Vladu i Upravu upozorio da se u ulaganjima ne smije zaboraviti na radnike HŽ-a i njihova prava.
Cjelodnevnu proslavu pod nazivom “V Kotoribi cugmašina fučnula” svojim su nastupima uveličali Puhački orkestar KUD-a HŽ-a Varaždin, KUD-a Kotoriba, Teta Liza i KUD Donja Dubrava, KUD Donji Vidovec, mažoretkinje i sastav Kom3dija. Nakon protokolarnog dijela, upriličen je obilazak Kotoribe uz razgledavanje etnozbirke, crkve i izložbe maraka na temu željeznice u OŠ Kotoriba. U proslavu su se uključile i Hrvatske pošte, odnosno Filatelističko društvo Poštar, pa je pošta u Kotoribi iznimno radila od 11 do 13 sati, a marke na pošiljkama poništavale su se prigodnim žigom.
V. Trstenjak

Izvor: 2870