Arhiva 07.01.2010. 00:00. Zadnja izmjena: 25.02.2016. 10:36.

150. obljetnica prve željezničke pruge

Već po tradiciji, Udruga međimurskih željezničkih umirovljenika HŽ-a iz Čakovca svoje redovite godišnje skupštine održava u posljednjem tjednu tekuće godine. Za godinu 2009. tzv. izvještajnu skupštinu održala u utorak, 29. prosinca u društvenim prostorima čakovečkog željezničkog kolodvora.
Pošto su nazočni saslušali sadržajno izvješće predsjednika Udruge Ivana Jalušića, dipl. ing., o aktivnostima u minulom jednogodišnjem dobu, pa zatim uobičajeno blagajničko izvješće i izvješće Nadzornog odbora, prešlo se na raspravu, u kojoj su se čule zamjerke na neke aktualne događaje na Hrvatskim željeznicama, ali je istovremeno pohvaljena i suradnja s čelnim ljudima kolodvora Čakovec koja pokazuje stalno uzlaznu putanju. Posebno je s odobravanjem prihvaćena novina o uspostavi konkretne suradnje s Udrugom željezničkih umirovljenika iz susjednog Varaždina, kao i najava da će se ona ubuduće još više poboljšavati i proširivati. Neki nostalgičari opet su pokrenuli pitanje daljnje sudbine željezničkog odmarališta u Stubičkim Toplicama. Podsjetili su da su ga svojevremeno upravo oni i drugi radnici njihove generacije iz Čakovca i Varaždina formirali, ulažući u njega dio osobnih dohodaka, pa čak i fizički rad u svoje slobodno vrijeme, a sada su “potezom pera” nekih trećih osoba izvan ovoga područja, ostali bez njega. S tom činjenicom ne mogu se miriti i traže od čelnika Udruge da rješenje toga problema ponovo aktiviraju na mjerodavnim mjestima.
Također je sa zadovoljstvom prihvaćena informacija da će se obilježavanje 150. obljetnice prve i najstarije željezničke pruge u Hrvatskoj, a time i na Hrvatskim željeznicama, od državne granice u Kotoribi do Čakovca i dalje u smjeru Slovenije, na razini HŽ-a organizirati i održati tijekom 2010. godine u Čakovcu. U tu će se svrhu konkretan program usvojiti ovih dana.
Kao gosti, skupštini su prisustvovali Josip Dreven, šef Vuče vlakova iz Varaždina, Franjo Turkalj, predstavnik varaždinske Udruge željezničkih umirovljenika, te šefovi željezničkih kolodvora Čakovec i Kotoriba Milan Marković i Zlatko Ptiček.
Franjo Marciuš

Izvor: 2854