Arhiva 24.08.2011. 00:00. Zadnja izmjena: 25.02.2016. 11:17.

16 Roma ukralo 346 kilograma lubenica!

Nedavno su zabilježene još dvije od u posljednje vrijeme sve učestalijih krađa s polja. Ona u Gardinovcu završila je uspješno, gledano sa stanovišta policije koja mora nastojati počinitelje privesti pred lice pravde. Prošlog utorka, 21. kolovoza, oko 21 sat policijski su službenici, zahvaljujući pravovremenoj dojavi građana, prekinuli lopove u poslu. Dogodilo se to u polju “Pesek“ kod Gardinovca. U krađi lubenica bilo je 16 mještana Piškorovca, u dobi od 13 do 45 godina. Od njih je oduzeto 346 kilograma lubenica. Vlasnik polja Mladen Kovač iz Gardinovca kaže nam:
- To je ono što su im našli, ali valjda su išli više puta. Polje je ostalo potpuno prazno. Zlo je što od onoga što su ubrali dobar dio čine mali plodovi od oko 2 kilograma koji bi se još razrasli, neki do 9 ili 10 kila jer je sad vrijeme idelano za lubenice. Zato procjenjujem da je šteta u prihodu koji će izostati oko tisuću kuna ili veća, bez obzira što mi je ovo ukradeno vraćeno.
Mladen na svom polju zasadi godišnje oko šestotinjak sadnica lubenica, objašnjava nam, što daje oko 6 tona ploda. Poljoprivreda Mladenu nije bitan izvor prihoda. On je zaposlen kao automehaničar, a lubenice su tu da se njegova obitelj, ali i prijatelji i znanci, nauživaju, pa će jedan dio uroda i razdijeliti. No, od onoga što da na tržište u optimalnoj godini, očekuje oko 5 tisuća kuna prihoda – lopovi su ga sad, u jednoj noći smanjili za petinu. Ako se odbiju troškovi, a lubenica traži obilno zalijevanje, dobra godina donijela bi i zaradu od kojih 2 i pol tisuće kuna koje bi itekako dobro došle obiteljskom budžetu, a sad je i ona gotovo prepolovljena. Uz proizvodnju lubenica, Mladen ima i nešto paprika koje su inače isto cilj lopova. No, na sreću, nema puno ovakvih iskustava.
- Pred dvije godine imali smo pokušaj krađe. Počinitelji su tada ostali nepoznati. Više su štete napravili na plasteniku, nego time što su odnijeli.
Ova krađa zabilježena je i u medijima na nacionalnoj razini, ne zbog iznosa štete - bilo ih je po tome puno većih, već zbog činjenice da je na djelu uhvaćeno 16 kradljivaca. No, policija to ne vidi kao neki značajniji uspjeh, sigurno ne kao razbijanje organizirane grupe lopova. Priroda lubenice kao kulture je takva da je trebalo puno izvršitelja da bi se urod maznulo na brzinu, pa je time i “ulov” policije koja je došla u pravom trenutku veći. No, onih koji kradu na poljima je mnogo i krađa poput ove bit će još dosta.

Izvor: 2939