Arhiva 09.05.2014. 00:00. Zadnja izmjena: 25.02.2016. 12:44.

16. SMRČKIJADA: Pobjeda obitelji Ceilinger

Uz obalu rijeke Drave, kod Gornjeg Kuršanca u subotu, 26. travnja održan je Lov na zlatnog smrčka - Smrčkijada, međunarodno gljivarsko natjecanje koje već 16 godina zaredom organizira čakovečko Gljivarsko društvo Smrčak. Pozivu međimurskih gljivara i ove se godine odazvao zavidan broj njihovih kolega iz svih dijelova Hrvatske, ali i Slovenije. Sudjelovalo je 16 ekipa, a u takvoj je konkurenciji najbolja bila ekipa obitelji Ceilinger iz Pušćina - Andreja, Ana i Stjepan koji su ubrali 147 komada smrčaka, ukupne težine 3.130 grama. Ceilingeri su inače članovi Gljivarskog društva Smrčak.
Drugo mjesto, s 40 ubranih smrčaka, ukupne težine s 1.382 grama osvojila je ekipa iz Gljivarskog društva Sesvete, a treće ponovo ekipa članova Smrčka pojačana s nekoliko gljivara iz Zagreba u sastavu Željko Rušec, Drago Horvat, Suzana Stuhne, Mladen Bjelajac, Biserka Hudoletnjak i Vera Horvat. Njih šestero ubralo je 37 smrčaka, mase 1.074 grama.
Kapitalac
„Zlatni“, odnosno pojedinačno najveći smrčak visok 21,5 centimetara i mase od 106 grama pronašao je Matej Petrović iz Slovenije. Sveukupno je na natjecanju ubrano 6.612 grama, odnosno 260 smrčaka.
Predsjednik Gljivarskog društva Smrčak Aleksandar Jurkijević izrazio je zadovoljstvo što je natjecanje uspjelo zadržati svoju masovnost (ekipe su dolazile i autobusima) premda se i gljivare u posljednje vrijeme sve više „koči“ različitim propisima upitne „kvalitete“. Istodobno, troškove organiziranja manifestacija poput Smrčkijade snose sami članovi društava, dok potpora lokalnih vlasti, izuzev Općine Nedelišće koja redovito izdvaja nešto novca i Grada Čakovca koji je ove godine po prvi put financijski potpomagao - izostaje.
No, gljivari se vole okupljati, razmjenjivati iskustva te, naposljetku, i zabaviti, pa je nakon samog natjecanja druženje nastavljeno uz okrepu i zabavu u restoranu Vrbi.
Velimir Kelkedi
Snimio Dubravko Lesar

Izvor: 3080