Arhiva 07.12.2010. 00:00. Zadnja izmjena: 25.02.2016. 11:13.

175 obrtničkih godina

Ceško društvo sv. Leonarda iz Goričana osnovano je već 1835. godine, a kako su cehovi kao zanatlijska udruženja u Hrvatskoj carskim dekretom 1859. g. ukinuti, njihovu tradiciju danas čuva Ceško pogrebno društvo sv. Leonarda Goričan jer su - primorani novonastalom situacijom - obrtnici cehove preimenovali u pogrebno društvo!
No, unutar tog društva gorčenski meštri i dalje djeluju organizirano. Bez obzira na naziv, u Društvo su udružena sva četiri ceha koja su postojala u Goričanu - tkalački, mlinarski, vatrogasni i veliki (meštarski) ceh koji je okupljao šoštare, šnajdere, kovače, zidare, tesare, kolare, stolare, krčmare i trgovce.
Osnovni sadržaj ceškog društva je sudjelovanje u sprovodnoj ceremoniji pri ukopu pokojnika te na crkvenim svečanostima, procesijama i hodočašćima. Ceh ima skupštinu (spravišče), predsjednika - ceh meštera (danas je to Antun Tisaj), dopredsjednika i tajnika, a udruga broji 25 članova.
Svečana proslava 175 godina postojanja Ceškog društva u Goričanu održana je na Ljenartovo, 6. studenoga ove godine, kada je svečanom misom u Crkvi sv. Leonarda u Goričanu, uz obljetnicu Ceškog društva, domaći svećenik Leonard Logožar, inače dekan Gornjomeđimurskog dekanata, proslavio i 40. obljetnicu svećeništva.
Proslava i druženje nastavljeni su u domu kulture u kojem su istaknutim članovima i gostima uručena priznanja za rad i doprinos očuvanju jedinstvene kulturne i društvene tradicije u Goričanu.
M. Belčić

Izvor: 2902