Arhiva 13.03.2013. 00:00. Zadnja izmjena: 25.02.2016. 11:21.

20 godina Globus banda

Plesnjakom u dvorani nedelišćanskog Mesapa popularni međimurski glazbeni sastav Globus band obilježio je 9. ožujka dvadeset godina postojanja. Proslava je organizirana u suradnji s Radijem 1 i pizzerijon Šut.
Grupa je osnovana 1993. godine i nije često mijenjala postave. Među osnivačima su bili gitarist Zvonko Kraš, pjevač i saksofonist Željko Horvat, klavijaturist Dean Mošmondor, bubnjar Rudolf Vukalović te basist Vladimir Novak Leo. Otada nije bilo većih promjena u sastavu, osim što je Kraša na gitari zamijenio Goran Vrtarić, a njega današnji gitarist Vlatko Janković.
Nakon deset godina, grupu su napustili Horvat i Mošmondor koje su zamijenili klavijaturist Vladimir Novak Dado, pjevač i saksofonist Ivan Posavec te pjevač Nenad Gavez. Basist Vladimir Novak Leo sada se, nakon 42 godine glazbeničkog staža, povlači s pozornice, a na njegovo je mjesto došao Nikola Horvatić iz Hrastovskog kod Ludbrega, jedini član sastava koji nije Međimurac.
Širina repertoara i ženski vokal
Iznenađenje večeri na proslavi obljetnice bila je i mlada pjevačica Tajana Toplek iz Mačkovca. Ona je, rekao nam je V. Novak Dado, osvježenje koje smo najavili:
- Tajanu smo uključili u sastav kako bi upotpunila grupu popularnim pjesmama koje pjevaju žene, a kojih je danas već puno. I dosad smo imali maksimalnu širinu repertoara jer možemo odsvirati sve, a sada, dolaskom pjevačice, gotovo nemamo ograničenja. S njom, a i dolaskom basista Horvatića, dobili smo još više i na kvaliteti jer je Nikola pri kraju glazbenog studija u Puli, rekao je Novak.
Globus band je sastav koji je po svojoj osebujnoj svirci poznat i van Međimuja. Nastupaju u Varaždinu, Koprivnici, Zagrebu i čitavoj sjeverozapadnoj Hrvatskoj.
U inozemstvu, prema pozivima, zasviraju Hrvatima u Njemačkoj, Švicarskoj i Sloveniji. Prihvaćaju pozive za svirkom na sva događanja, od svadbi i drugih proslava, kao i stalnih gaža u pojedinim lokalima. Tijekom dvadesetak godina djelovanja, grupa je snimila jedan autorski album i tri albuma s pjes-mama s nastupa uživo. Nakon autorskog albuma, snimili su još jednu autorsku božićnu pjesmu pod nazivom Ti si svjetlost kojoj je autor glazbe i aranžmana V. Novak Dado. U pripremi im je još jedna autorska za koju će glazbu i aranžman napraviti Nikola i Dado, uz pomoć svih ostalih članova benda.
R. Topličanec

Izvor: 3020