Arhiva 07.05.2013. 00:00. Zadnja izmjena: 25.02.2016. 11:21.

20 godina Međimurske županije

Obilježavanje Dana Međimurske županije završeno je proteklog utorka svečanošću u čakovečkom Centru za kulturu, uz nazočnost predsjednika Republike Ive Josipovića te brojnih uzvanika iz društvenog života Međimurja i susjednih županija. Domaćin, aktualni župan Ivica Perhoč, u prigodnom se govoru osvrnuo na 20 godina postojanja Međimurske županije koja je tijekom tog razdoblja postala komunalno najrazvijenija hrvatska županija, a prednjači i na mnogim drugim poljima. Za župana, to je dokaz opravdanosti postojanja ovakvog regionalnog ustroja, s Međimurjem kao županijom. Osvrnuo se i na teško stanje u gospodarstvu te naglasio da se gospodarska struktura mijenja tako da od kraja s radno-intenzivnom industrijom postajemo regija s razvijenim industrijama koje robu, usluge i znanje izvoze na zapadna tržišta. Govoreći o predstojećim izborima, Perhoč je svoje protukandidate pozvao na zajedničko druženje na Urbanovom, zadnjeg dana kampanje, kako bi tako svi skupa pokazali europsko lice Međimurja.
Predsjedniku Republike Hrvatske dr. Ivi Josipoviću posebno se svidjela metafora o Međimurju kao cvjetnjaku Hrvatske.
- Po mnogim dostignućima, Međimurje jest naš cvjetnjak koji se od jednog od najsiromašnijih krajeva uzdigao među one najuspješnije. Riječi “navik on živi ki zgine pošteno” ostavile su na mene dojam, ali nažalost, naša novija povijest, nepravde koje su učinjene u ekonomskom statusu gotovo da dovode do suprotne teze “navik on zgine ki živi pošteno”. Previše je ljudi ostalo bez posla, previše ih kopa po kontejnerima, previše je onih koji nemaju za lijek, za kruh, za školovanje djece...Na nama koji obnašamo bilo koju vlast jest da učinimo da ova povijesna rečenica koju smo ovdje čuli dobije jednu novu dimenziju: “ko pošteno radi, pošteno i živi”... rekao je, između ostalog, Josipović.
Osim župana i predsjednika, na svečanosti su govorile potpredsjednica Hrvatskog sabora Dragica Zgrebec i županica Krapinsko-zagorske županije Sonja Borovčak. U glazbenom dijelu programa nastupili su Pjevački zbor Josip Štolcer Slavenski, Dejan i Matko Buvač, Tamara Korunek i Jurica Jurasić Kapun, uz mentoricu Blanku Tkalčić i klavirsku pratnju Danijela Ota. Nakon sjednice, u atriju Staroga grada, u Čakovcu održan je domjenak na kojem su kao posebno iznenađenje za Predsjednika nastupili članovi zbora Gimnazije Josipa Slavenskog iz Čakovca. (vt)

Povelje
Međimurske županije
Povelje Međimurske županije za 2012. godinu dobili su Društvo vinogradara i vinara Međimurja Hortus Croatiae, dr. sc. Antun Mikec iz Zagreba, Ignacije Marđetko iz Zagreba, Ignac Šardi iz Selnice, policijski službenik Željko Murk (posthumno) iz Mihovljana, Branimir Magdalenić iz Savske Vesi, Udruga Zora iz Čakovca te HKUD Pomurje iz Lendave.(vt)

Nagrade
Zrinski
Najviše županijsko priznanje, Nagrada Zrinski za 2012. godinu dodijeljena je Stjepanu Taradiju Uteku iz Belice, Husseinu Saghiru, dr. med., iz Čakovca, tvrtki Toni d.o.o iz Donjeg Kraljevca, DVD-u Mala Subotica te Udruzi slijepih Međimurske županije iz Čakovca (vt)

Zahvalnice predsjednicima Skupštine i...
Svim dosadašnjim predsjednicima Skupštine Međimurske županije dodijeljene su zahvalnice. Zahvalnice su dodijeljene Ivanu Hranjecu (postuhmno), Zvonimiru Siladiju, Vladimiru Ivkoviću i Petru Novačkom.(vt)

... županima
Zahvalnicu su dobili i dosadašnji župani Marijan Ramušćak, Branko Levačić i Josip Posavec. Levačić i Posavec nisu se pojavili na svečanosti. (vt)

Izvor: 3028