Arhiva 17.06.2010. 00:00. Zadnja izmjena: 25.02.2016. 10:40.

2000 MTČ-ovih radnika bez posla, radi ih još 900!

Zbog svega toga dosad još nitko nije odgovarao

Davne 1991. godine, kada je donesen Zakon o pretvorbi društvenih poduzeća u trgovačka društva, u Međimurskoj trikotaži Čakovec bilo je zaposleno oko 3.400 radnika. Transformaciju iz društvenog poduzeća u d.d. MTČ je prošao 1992. godine, a kao jedinstven sustav MTČ je poslovao sve do lipnja 1996. godine, kada se odlukom Skupštine dijeli na 9 zasebnih dioničkih društava. Tada je podijeljena imovina, a od 9 novonastalih dioničkih društava, tri su bila velika. MTČ d.d. bio je i pravni sljednik jedinstvenog MTČ-a, zatim MTČ Tvornica rublja i MTČ Tvornica čarapa. Srednje velika društva bila su MTČ Kotoriba, MTČ Prelog i i MTČ – Tvornica sportske odjeće, a mala društva bila su MTČ Tvornica trikotaže Štrigova, MTČ Pozamanterija Mursko Središće i MTČ Ugostiteljstvo i usluge. Početkom 1998. dolazi do spajanja MTČ Ugostiteljstva i usluga i MTČ Tvornice dječje trikotaže Prelog, tako da je broj dioničkih društva stvorenih iz MTČ-a pao na osam.
Pustoš iza PIF-ova
Nakon toga, dolazi do famozne kuponske privatizacije i ulaska Privatizacijskih investicijskih fondova (PIF-ovi). PIF-ovi su ušli samo u tri velika dionička društva - MTČ d.d., MTČ Tvornicu rublja i MTČ Tvornicu čarapa.
PIF-ovi su iza sebe ostavili pustoš. Naime, unatoč brojnim upozorenjima, nitko nije reagirao na činjenicu da su PIF-ovi izvlačili enormne količine novca iz trgovačkih društava tako što su si predstavnici PIF-ova pisali visoke satnice za izradu određenih memoranduma, planova... U to vrijeme po MTČ-u je haračio Ostojin Dom fond. Iako u njemu nije bilo Dom fonda, prvi u stečaj (2000. godine) odlazi MTČ Kotoriba kojemu je većinski vlasnik bio Stelamaris na čelu s Krestom, Talanom i Gašparićem. Prije samog stečaja MTČ Kotoribe, Stefan Andreas Kresta “pobjegao” je u MTČ d.d.. Nakon Kotoribe, u stečaj je otišla i Tvornica sportske odjeće. Budući da su obje tvrtke u stečaj otišle po tada važećem zakonu (po kojem su radnici, istina, spadali u prvi isplatni red, ali tada nije postojala Agencija za radnička potraživanja), radnici su se namirivali isključivo iz stečajne mase, a svoja su potraživanja uspjeli naplatiti tek u 25-postotnom iznosu.
U matičnoj tvrtki, MTČ-u d.d. na čelnu poziciju zasjeli su Kresta i Miljenko Bregović, u zajedničkoj vlasničkoj strukturi sa Slovencem Milanom Bernikom. Kao većinski vlasnici, prodali su MTČ Pozamanteriju Mursko Središće koja i dandanas dosta uspješno posluje. Za to vrijeme i MTČ d.d. i MTČ Tvornica rublja, pod upravljačkom i vlasničkom palicom različitih vizionara (Kresta, Bošnjak, Farkaš, Dolenec...) tonu sve dublje, a pokretanje stečaja odgađa se političkim odlukama, ali i različitim zakulisnim igrama.
Nakon što je Kresta doslovno istjeran iz MTČ-a, a u akciji policije zaplijenjena gomila dokumenata (u javnost je u to vrijeme porocurilo i sumnjivo poslovanje MTČ-a Deutchland), neko je vrijeme kao gazda figurirao Tomislav Farkaš, “dečko s Knežije”, koji je kod zaposlenih ostavio dobar dojam i koji je sve karte “bacio” na spajanje MTČ Tvornice rublja i MTČ-a d.d. u jedno poduzeće. Farkaš je “na zapis” uzeo dionice vrijedne deset milijuna kuna, ali ih nije upio isplatiti pravom gazdi Milanu Berniku, a očito se nije “našao” niti s Vladom Bošnjakom, direktorom MTČ-a d.d., pa je i Farkaš, na žalost zaposlenih, morao otići. Branko Težak, Varaždinac koji je, kao i svi ostali prije njega, radnicima obećavao brda i doline u vrlo je kratkom vremenu potpuno izgubio povjerenje ljudi, a njegov “gromobran”, pomalo naivan Vlado Bošnjak bio je taj koji se morao suočiti s nezadovoljstvom ljudi i štrajkovima. Kulminacija nastaje 2009., pokretanjem stečaja MTČ Tvornice rublja koja je nastavila proizvodnju i u stečaju, a priča završava nedavnim pokretanjem stečaja MTČ-a d.d., kao pravnog sljednika nekadašnjeg giganta i ponosa tekstilne industrije cijele bivše Jugoslavije, Međimurske trikotaže Čakovec.
V.Trstenjak

Radi još samo 900 radnika!
U lipnju 1996. godine, neposredno pred skupštinu na kojoj je donijeta odluka o podjeli MTČ-a, u poduzeću je radilo 3.014 zaposlenih. Od devet stvorenih društava, danas su aktivni MTČ Tvornica čarapa, MTČ Tvornica dječje trikotaže Prelog, MTČ Tvornica trikotaže Štrigova, MTČ Tvornica rublja u stečaju i Pozamanterija, metraže, trake, čipke Mursko Središće, kao nekadašnji dio MTČ-a. Ukupan broj zaposlenih u svima njima je oko 900. (vt)

Gdje su krivci?
Općinsko državno odvjetništvo u Čakovcu samo je od Sindikata tekstila, obuće, kože, gume zaprimilo najmanje dvadeset kaznenih prijava vezanih uz poslovanje unutar raznih MTČ-ova. Broj prijava ostalih zainteresiranih vjerojatno je daleko veći. MTČ d.d. i MTČ Tvornica rublja, koje se od 2002. spominju kao “povezana” društva, predmet su policijske istrage. U Odjelu za gospodarski kriminalitet PU međimurske sigurno je pola metra visoka hrpa kaznenih prijava protiv raznih vlasnika, predstavnika vlasnika, direktora, predsjednika uprava, prokurista... Osim jedne presude Općinskog suda vezane uz MTČ Kotoriba, na koju je u kolovozu prošle godine napisana žalba, zasada još nitko nije snosio posljedice za propast MTČ-a. (vt)

Izvor: 2877