Arhiva 01.12.2010. 00:00. Zadnja izmjena: 25.02.2016. 11:13.

25. obljetnica Odsjeka hemodijalize u Čakovcu

U četvrtak se u prostorima Odsjeka hemodijalize u čakovečkoj Bolnici odvijao uobičajen radni ritam i tek 25 crvenih ruža na stolu je pokazivalo da nije riječ o sasvim običnom danu. Tada se navršilo 25 godina djelovanja ovog odsjeka.
- Prije 25 godina počeli smo sa 16 pacijenta i tijekom godina obavljali smo 1.000 do 2.000 dijaliza godišnje. Danas se ovdje obavlja i po 9.500 dijaliza godišnje, a broj pacijenata kreće se oko 70. Po mnogočemu smo u europskom prosjeku: negdašnji prosjek starosti dijaliziranih pacijenta kretao se oko 42 godine života, a danas je 66 godina.
Aparate za dijalizu zanavaljamo nakon 5 godina, odnosno nakon 15.000 radnih sati, što je također praksa u zdravstvenim ustanovama visokorazvijenog svijeta.
Ono što nas posebno raduje su transplantacije kojih je bilo ukupno 45, ali više od polovice ostvareno je posljednjih godina, otkada je Hrvatska dio Eurotransplanta - rekao nam je voditelj Nefrološkog odsjeka Internog odjela (unutar kojeg djeluje hemodijaliza) Branimir Vurušić, dr. med.
Uz doktora Vurušića, prva liječnica odsjeka bila je Azra Kovačević - Petrović, dr. med., te glavna sestra Mira Peti.
Današnji tim čine: voditelj Nefrološkog odsjeka Branimir Vurušić sa specijalistima Snježanom Vujec i Zdravkom Ivankovićem, zatim glavna sestra Sanja Pintarić, sestre Ana Vinko, Marija Pintarić, Miljenka Matić, Marijana Cilar, Snježana Novak, Mirjana Posavec, Štefica Baniček, Nada Lacko, Sandra Smolković, Sanja Pilić te Slađana Pongrac.
O opremi brine tehničar Josip Hošnjak, a dio ove velike obitelji su, uz pacijente, i spremačice Bosiljka Miljančić i Vesna Hlapčić.
- Istaknuo bih i dobru suradnju koju ostvarujemo s ostalim internistima naše bolnice, vaskularnim kirurzima te Hitnom medicinskom pomoći Doma zdravlja - dodaje doktor Vurušić.
Ruže s početka ove priče dar su članova Udruge transplantiranih i dijaliziranih bubrežnih bolesnika koji su dio ove samozatajne obitelji u kojoj caruju nada i snaga.
Proteklih dana Odsjeku hemodijalize od Vere Habek stigla je i vrijedna donacija - slike pokojne akademske slikarice Marije Zidarić, što je bila i njezina želja za života.
Željka Drljić

Izvor: 2901