Arhiva 28.02.2012. 00:00. Zadnja izmjena: 25.02.2016. 11:19.

29.2. ‘PRESTUPNICI’ SLAVE ROĐENDAN

I oni koji jesu zaljubljenici u sport i oni koji to nisu ovog će ljeta zasigurno pratiti Olimpijske igre u Londonu. Prestupna je godina i njezin 366. dan je sutra, 29. veljače. Rođeni na taj dan tek svake četvrte godine imaju priliku slaviti rođendan na pravi datum, pa će sutrašnja srijeda na nekim adresama u Međimurju zasigurno biti veselija nego u “redovnim godinama”.
U našoj je županiji trenutno šezdeset šest osoba rođenih na taj “nespretni datum”, a zanimljivo je da prije četiri godine na 29. veljače u čakovečkoj Bolnici nije rođeno nijedno dijete. U posljednjih stotinu godina, dakle od 1. siječnja 1912. godine do danas, u matice rođenih po matičnim uredima na području Međimurske županije upisane su 162 osobe.
Od toga ih je 156 rođeno ovdje, a 6 u inozemstvu. Najviše se djece rodilo 1920. godine - njih 14 (toliko ih je rođeno i 1912. godine), a najmanje 1964. i 1992. - po 2 osobe.
Kod starijih godišta najčešća imena su Franciska, Franciška i Josip, što se možda može pripisati blizini imendana u ožujku. Kod mlađih osoba nema učestalo ponavljanih imena. Najstarija je Viktorija Toplek iz Pribislavca, rođena 1928. godine koja za list Međimurje kaže da s pune 84 godine u svom rođendanu ne vidi puno razloga za slavlje.

Slavljenici

- Takva su vremena došla da nemamo novaca za slavlje. Nekada je to sve bilo potpuno drugačije. Imali smo više sredstava za življenje i za male radosti koje čovjeku upotpunjuju svakodnevicu, a život čine ljepšim. Sada gledamo zadovoljiti naj-osnovnije potrebe, pa slavlja ne dolaze u prvi plan. Uostalom, puno mi je godina. Ali, s druge strane, ako mi obitelj nešto pripremi, onda ću malo i proslaviti - kaže Viktorija Toplek koja nije udovoljila našoj želji da nam “stane na kipec”.
Vinogradar i vinar iz Svetog Urbana Franjo Lovrec rođen je 1944. godine i u srijedu će proslaviti punih 68 godina. Pardon, 18.
- Neću sada imati posebno slavlje, to ću za 20. rođendan (osmijeh). Ne primamo osobitu rođendansku proslavu, u krugu obitelji ćemo se podružiti i to je to. Moja mi obitelj i prijatelji inače rođendan čestitaju i 28. veljače i 1. ožujka, kako se tko sjeti. Inače se često šalim na temu svog datuma rođenja. Godinama sam govorio da sam tinejdžer, a sad mi te godine polako prolaze - govori u šali Franjo Lovrec.
U Cirkovljanu će sutra rođendan proslaviti Ivana Pigac.
- Meni će biti punih 28 godina, a 7 ako uzmemo samo 29. veljaču. Inače, rođendan slavim svake godine 28. veljače, a u prestupnoj godini slavim potpunije. Sad ćemo imati veliko slavlje s obitelji i prijateljima - kaže Ivana Pigac.
I u Pribislavcu će biti slavlja. Ruža Labazan napunit će 48 godina.
- Sad ću slaviti 12. rođendan, pa obitelj i ja priređujemo slavlje. Čestitari mi inače čestitaju 28. veljače ili 1. ožujka, dođe na isto, ali kod nas uvijek bude puno ljudi jer se volimo družiti. Dođu nam članovi obitelji, prijatelji, susjedi. Djeca Ana i Luka i suprug Josip također se vesele sutrašnjem danu jer ipak je moj rođendan svake četvrte godine. Susjed Božo Novak doći će nam zasvirati na harmonici, bit će veselo - kaže Ruža Labazan.

Zašto 29 dana veljače?

Kalendarska, nazovimo je, anomalija s 29. veljačom uvedena je zbog toga što gregorijanski kalendar traje 365 dana, a Zemlji je za ciklus obilaženja jednog cijelog kruga oko Sunca potrebno otprilike 365 dana i 6 sati. Tako se svake četiri godine akumuliraju 24 sata viška, dodana u kalendar kao još jedan dan. No, to je nešto što smo naučili još u osnovnoj školi i znamo iz opće kulture.
Ono što je možda manje isticano jest da Zemljin revolucijski ciklus ne traje točno, nego samo približno 365 dana i 6 sati. Da bi se kalendar precizno uskladio s položajem planeta, godine čiji redni broj završava s dvije nule nisu prestupne, osim ako nisu djeljive s 400. Tako su npr. 1700. i 1900. godina bile regularne, a 1600. i 2000 - jer su djeljive s 400 - prestupne.
Aleksandra Ličanin

I oni su rođeni 29. dana
Na 29. veljače rođeni su papa Pavao III. 1468. godine, talijanski skladatelj Gioacchino Rossini (1792.), američki glumac Dennis Farina (1896.), serijski ubojica Richard Ramirez (1960.), američki reper i glumac Ja Rule te britanska glumica Ema Barton, oboje rođeni 1976. godine.

Dan za žensku prosidbu
Početkom XIII. stoljeća škotski je Parlament donio zakon da na 29. veljače žene imaju pravo zaprositi muškarce. Francuska i Švicarska taj su lijepi običaj također prihvatile, pa ga njeguju do danas, kao i još neki narodi u Europi. Britanke koje odluče prositi muškarce, a ovi ih odbiju - od njih su imale pravo potraživati poljubac, jednu funtu novčane nadoknade i nekoliko novih rukavica. Ta “gesta”, dakako, nije imala zakonsko uporište, ali u konzervativnim sredinama bila je poput zakona. (l)

Izvor: 2966