Arhiva 03.01.2014. 00:00. Zadnja izmjena: 25.02.2016. 11:58.

3. broj časopisa "Izvor"

Pred blagdane je tiskan i 3. broj Izvora, časopisa Županijske bolnice Čakovec, koji uređuje Andreja Marić, dr., spec. interne medicine i voditeljica Endokrinološkog odsjeka.
Ovaj put Izvor je - izvor svijesti pacijenata, ali i svih građana našeg kraja: urednica A. Marić obraća se čitateljima osvrtom na važnost statusa bolnice Međimuraca:
- Unatoč racionalnosti i marljivosti, u usporedbi s drugim zdravstvenim ustanovama, godinama nas država loše financira. Dobivena sredstva u velikom su nesrazmjeru s izvršenim radom.
Liječimo puno bolesnika, izvršenim uslugama premašimo ugovorene obveze prema HZZO-u, nastanu troškovi koje nam nitko ne pokriva... Da smo proteklih godina financirani bar približno prosjeku općih bolnica u RH, ne bismo imali financijskih poteškoća (...). Što će donijeti “sanacija”, master plan i slično, “bumo vidli”.
U ovom trenutku, više liječnika s nekoliko odjela naše bolnice predalo je potrebnu dokumentaciju za odlazak na rad izvan Hrvatske. Hoće li jedan od najvažnijih kriterija u kreiranju nove mreže zdravstva biti kilometraža na razini Čakovec - Varaždin - Koprivnica, a ne sve što sam prethodno navela, vidjet ćemo.
Ako vama bude svejedno hoćete li ukazom odlaziti na pojedine pretrage, preglede i liječenje u Varaždin ili Koprivnicu (iako u Čakovcu imamo i kapacitete i stručnjake), pravo nam budi, napisala je, između ostalog, u osvrtu doktorica Marić.
Časopis Izvor besplatno se distribuira po zdravstvenim ustanovama u Međimurju, a u novom su broju objavljeni članci o akutnoj upalnoj bolesti dišnog sustava, o šećernoj bolesti, gestacijskom dijabetesu, o glavobolji, aknama, bubrežnoj bolesti, proširenim venama, zdravlju očiju, psihosocijalnim promjenama kod bolesnika, zatim prilog o obljetnici Djelatnosti anestezije i intenzivnog liječenja te duhovni sadržaji - poezija i osvrt bolničkog dušobrižnika.(žd)

Izvor: 3062