Arhiva 12.02.2013. 00:00. Zadnja izmjena: 25.02.2016. 11:20.

30 godina Dejanu Čemeriki za ubojstvo bratića, pedofilu iz Črečana 5 godina!

Vrhovni sud Republike Hrvatske svojom je presudom od 22. siječnja potvrdio presudu Županijskog suda u Varaždinu kojom je Dejan Čemerika iz Palinovca osuđen na 30 godina zatvora zbog ubojstva iz koristoljublja. Županijski sud u Varaždinu 22. studenoga 2011. godine proglasio ga je krivim stoga što je u ponedjeljak, 25. travnja 2011. godine, na večer na prilaznoj cesti tzv. Ekonomije kod Podturna s više udaraca kuhinjskim nožem nanio smrtonosne ozljede svom bratiću Mariju Čemeriki, također iz Palinovca, da bi izbjegao plaćanje duga od 4 i pol tisuće eura i 70 tisuća kuna, koliko mu je Mario posudio. Svog je bratića SMS porukama pozvao da se nađu na prilaznoj cesti Ekonomije, uz cestu kojom se Mario te večeri, nakon uskrsnih blagdana, trebao vratiti na posao u Graz.
Kad se Mario Čemerika dovezao na dogovoreno mjesto, Dejan Čemerika zadao mu je ukupno devet ubodnih rana, tako da je Mario Čemerika preminuo zbog krvarenja. Dejan Čemerika isprva je policiji rekao da su obojica bili žrtve razbojničkog prepada, ali ubrzo je priznao ubojstvo. U sudskom se postupku branio tvrdnjom da se radilo o samoobrani. Mario Čemerika navodno je preinačio dogovor iz ožujka te godine o zajedničkom poslu - kupnji automobila koje bi preporodali, u koji su oba trebali uložiti novac, te ga je na sastanku te kobne noći i fizički napao zatraživši novac natrag. No, sudsko vijeće Županijskog suda nije povjerovalo toj obrani. Ocijenilo je da svi dokazi ukazuju na pomno planiranje ubojstva, uključujući i priču o razbojničkom prepadu, te ga je zbog teškog ubojstva osudilo na kaznu od 30 godina zatvora.
Dejan Čemerika žalio se Vrhovnom sudu RH posredstvom svojih odvjetnika, zbog bitne povrede odredaba kaznenog postupka, pogrešno utvrđenog činjeničnog stanja i odluke o kazni.
Predložio je da presuda bude ukinuta i predmet vraćen na ponovno odlučivanje Županijskom sudu u Varaždinu, ali pred potpuno izmijenjenim vijećem, a pravna kvalifikacija djela da bude promijenjena te izrečena što blaža presuda. No, Vijeće Vrhovnog suda žalbu je ocijenilo neosnovanom.
Ocijenilo je da je prvostupanjski sud sve dokaze pravilno ocijenio i utvrdio slijed događaja. Vrhovni sud nije prihvatio ni tvrdnju da Županijski sud nije u obzir uzeo izraženo kajanje i žaljenje. Kajanje u punom smislu riječi, osim žaljenja zbog posljedica djela, uključuje i svijest o neprihvatljivosti djela, a ne strah od kazne, i njegov je preduvjet potpuno, a ne djelomično priznanje djela - kaže se, među ostalim, u obrazloženju presude Vrhovnog suda. Presuda još nije pravomoćna - posebnost je sudskih predmeta u kojima prijeti dugotrajna kazna zatvora, od 20 do maksimalnih 40 godina, da se može odlučivati i u trećem stupnju.
Ukoliko stranke u postupku ulože žalbu na ovu presudu, a obje su nezadovoljne dužinom izrečene kazne, i u trećem stupnju odlučivat će Vrhovni sud. Njegova će presuda tada biti pravomoćna.

PEDOFIL IZ ČREČANA OSUĐEN NA 5 GODINA ZATVORA

D. P. (52) iz Črečana nepravomoćno je na varaždinskom Županijskom sudu osuđen na pet godina zatvora zbog spolnog odnošaja s djetetom te zadovoljenja pohote pred djetetom ili maloljetnom osobom, piše Varaždinski tjednik.
Optuženog se teretilo da je od 1. srpnja 2011. do 6. svibnja prošle godine, kako bi zadovoljio svoj spolni nagon, iskoristio dječaka koji još nije imao 14 godina. U više ga je navrata privolio na spolno općenje, nakon čega bi mu davao novac, i to u iznosima od 50 do 120 kuna. Osim toga, kada je dječak bio u njegovoj kući, prikazivao mu je filmove s eksplicitnim scenama spolnih odnosa.
Optuženi je i od 1. srpnja 2011. do 25. lipnja 2012. godine od dvojice maloljetnika mlađih od 15 godina tražio da se skinu, a on se potom spolno nadraživao, za što im je platio od 50 do 100 kuna. Optuženom je izrečena i mjera liječenja od ovisnosti o alkoholu, a produljen mu je i istražni zatvor u kojem boravi od 21. srpnja 2012.

Izvor: 3016