Arhiva 19.11.2009. 00:00. Zadnja izmjena: 25.02.2016. 10:36.

40 GODINA UDRUGE ZA POMOĆ OSOBAMA S MENTALNOM RETARDACIJOM

Tijekom proteklog tjedna članovi Udruge za pomoć osobama s mentalnom retardacijom održali su dane otvorenih vrata u stambenoj zajednici u Celinama, dnevnom centru u Čakovcu te u Klubu Duga u Prelogu, kako bi ljudima uz koje žive još jednom pokazali da su tu i da - pozivaju na rođendansko slavlje svoje udruge. Odaziv susjeda i prijatelja rekao je sve o dostignućima dugogodišnjih napora koje ulažu u ovoj udruzi.
U stambenoj zajednici u Celinama na kolače i kavu rado su se odazvale susjede, ali i predstavnice Udruge žena iz Sivice te predstavnici Udruge invalida rada naše županije te Centra za socijalnu skrb. Atmosfera je bila prava rođendanska, a stanari su treptali od zadovoljstva i želje da goste dočekaju što toplije.
- Trenutno, Udruga raspolaže sa 6 stambenih zajednica u kojima živi ukupno 20 stanara. Još troje članova naše udruge pripremamo za stambenu zajednicu. Ipak, potrebe za ovim oblikom skrbi znatno su veće, što vidimo iz stalnih upita roditelja osoba kojima prijeti institucionalna skrb ili su već godinama u takvom obliku skrbi. Kuća u Cvjetnoj ulici u Celinama uređena je i u funk-ciju privedena tijekom prošle godine i u njoj trenutno boravi 6 stanara. Godinu i pol dana proteklo je otkada radi dnevni centar u Čakovcu, u čiji je rad trenutno uključeno 30 članova. I tu imamo pozitivne odjeke, što nam je motivacija za daljnji rad. No, u nadležnom ministarstvu još uvijek nije riješeno stalno financiranje navedenih programa te se, zasada, snalazimo zahvaljujući pomoći iz Grada Čakovca, Međimurske županije te donatora koji prepoznaju problem i naše težnje. Što se tiče stambenih zajednica u Čakovcu i Celinama, izuzetno nam je drago što je okolina prihvatila naše članove - rekla nam je voditeljica čakovečkog dnevnog centra te stanovanja u Udruzi za pomoć osobama s mentalnom retardacijom Jasenka Šalamon.
Uz Jasenku te predsjednicu Udruge Jadranku Hranilović, dr. med., za aktivnost, radosne trenutke i osjećaj sigurnosti članova zaslužni su i Mirjana Posavec, Karin Horvat, Darinka Braniša, Snježana Golomboš, Dunja Hoblaj, Marija Vurušić, Ivan Miljančić, Blaženka Vuković i Ana Sečan.

U ČETVRTAK U ČAKOVCU
Završni sadržaji kojima će biti obilježena 40-obljetnica Udruge održat će se 19. studenoga u Čakovcu. U 15 sati u Scheierovoj zgradi bit će otvorena izložba radova članova Udruge, no zainteresirani izložbu mogu razgledati i u drugim terminima: u petak i subotu od 9 do 12 te od 15 do 18 sati.
U restoranu Kruna u Čakovcu od 16 sati, 19. studenog održat će se i svečana skupština Udruge, a pokrovitelji sadržaja vezanih uz obilježavanje obljetnice su Međimurska županija, Grad Čakovec te Grad Prelog.
Ž. Drljić

Izvor: 2847