Arhiva 05.09.2013. 00:00. Zadnja izmjena: 25.02.2016. 11:25.

447. obljetnica Sigetske bitke

U petak, 30. kolovoza prof. dr. sc. Stjepan Hranjec, predsjednik čakovečkog Ogranka Matice hrvatske, Alojzije Sobočanec, predsjednik Zrinske garde, i Marijan Ramušćak, pročelnik Zmajskog stola Družbe Braća Hrvatskog Zmaja, objavili su da će 447. obljetnica Sigetske bitke (7. rujna 1566.) i junačke pogibije Nikole Zrinskog Sigetskog ove godine biti na primjeren način obilježena u Čakovcu i Šenkovcu.
U ŠENKOVCU
U petak, 6. rujna, uoči same obljetnice, organizatori svečanosti - Zrinska garda Čakovec, Družba Braće Hrvatskog Zmaja, Matica hrvatska - Ogranak Čakovec, Međimurska županija i Općina Šenkovec očekuju dolazak na svečanost izaslanstava Grada Sigeta, Zrinyi kadeta iz Murakeresztura, Vojnog učilišta Zrinyi Mikloš iz Budimpešte, Glavnog stožera HV-a te Hrvatskog vojnog učilišta Petar Zrinski iz Zagreba.
Svečanost tog dana započinje u 18 sati u Čakovcu polaganjem vijenaca uz spomenik Nikoli Zrinskom Sigetskom u Perivoju Zrinskih, a zatim se nastavlja u 18.15 kraj Mauzoleja obitelji Zrinski u Šenkovcu, gdje će također biti položeni vijenci, a prigodnim će se govorima sudionicima svečanosti obratiti Saša Horvat, načelnik Općine Šenkovec, Alojzije Sobočanec, predsjednik Zrinske garde i Matija Posavec, župan međimurski. U prigodnom programu slijedi počasni pozdrav Zrinske garde te nastup Glazbene udruge Šenkovec.
U SIGETU
Na obilježavanje 447. obljetnice Sigetske bitke organizirano se iz Međimurja i ove godine ide u Siget, u Mađarskoj. Zrinska garda tradicionalno sudjeluje u cjelokupnom programu. Z
ainteresiranim građanima za posjet velebnoj svečanosti o obljetnici Sigetske bitke Zrinska garda organizira autobusni prijevoz na središnju proslavu u nedjelju, 8. rujna, s polaskom ujutro u 6.30 sati ispred dvorane Graditeljske škole. Cijena karte je 100 kuna, a detaljne informacije i karte dostupne su kod tajnika Zrinske garde telefonom na broj 091/554-65-81. (mb)

Izvor: 3045