Arhiva 01.08.2013. 00:00. Zadnja izmjena: 25.02.2016. 11:24.

50 tisuća kuna za suzbijanje ambrozije

Međimurska županija za potrebe uništavanja ambrozije na površinama koje su u županijskom vlasništvu ove će godine utrošiti 50.000 kuna. Tim novcem platit će čupanje ambrozije dvjema udrugama te tisak informativnog letka. Rečeno je to na konferenciji za novinare održanoj u ponedjeljak u prostorima Županije.
Zamjenik župana Međimurske županije Zoran Vidović rekao je da je u prošlosti bilo kritika da Županija ne poduzima dovoljno aktivnosti kako bi se suzbio ovaj alergen broj 1. Iako je suzbijanje ambrozije u nadležnosti jedinica lokalne samouprave, svojim djelovanjem možemo potaknuti uništavanje i educirati javnost o štetnosti tog korova, rekao je zamjenik župana. Udruga za pomoć osobama s mentalnom retardacijom MŽ i Udruga branitelja liječenih od PTSP-a MŽ tako će počupati ambroziju na bivšem vojnom poligonu Gmajna.
Ravnateljica Zavoda za javno zdravstvo Međimurske županije Marina Payerl Pal, dr. med., predstavljajući program suzbijanja ove biljke, rekla je da je, prema nekim istraživanjima, preko 20 posto Europljana alergično na pelud ambrozije. Aktivnosti koje se provode moraju biti sinkronizirane i koordinirane jer se biljke moraju uništavati na širem području, kako bi bilo efekata.
Sanitarni inspektor u ZZJZ-a MŽ Marko Klemenčić naglasio je da pojedina biljka proizvodi veliku količinu peludi, a samo 5 do 10 zrnaca kod osjetljivih može izazvati alergijske reakcije. Inače, svaka biljka nakon cvatnje proizvede oko 2 i pol tisuće sjemenki.
Ambroziju bi trebalo početi suzbijati već u proljeće te će se akcije ubuduće planirati od početka godine. Inače, nakon konferencije, u velikoj vijećnici održana je edukacija za komunalne redare te udruge koje će raditi na uništavanju ovog korova.

Izvor: 3040