Arhiva 31.08.2011. 00:00. Zadnja izmjena: 25.02.2016. 11:17.

55 oldtimer traktora u Selnici

Oldtimer klub Međimurje organizirao je peti zaredom Susret starih traktora, već po tradiciji održan u Selnici. Domaćin i idejni začetnik susreta Ignac Šardi zajedno s predsjednikom Oldtimer kluba Franjom Belovićem na izložbi je dočekao čak 55 traktora koji su se u središtu Selnice ponosno predstavili brojnoj publici i mještanima.
Tako je sve i počelo - izložbom traktora starih između pedeset i šezdeset godina nakon koje su traktoristi krenuli na vožnju put Zebanca u kojem ih je dočekala obitelj Ilijaš. Poslužili su im mliječni domjenak, a potom su “starci” nastavili prema Štrukovcu. Put ih je dalje odveo prema Merhatovcu i Plešivici u kojoj su se na trim stazi odmorili i preko Bukovčaka nastavili prema Selnici.
Cilj im je bio u tamošnjem lovačkom domu u kojem su im domaćini bili lovci, a kako oni spravljaju sjajan bograč, sudionici susreta u slast su ga i pojeli. Iscrpljujuća nedjeljna vrućina ostala je tako u drugom planu jer su svi energiju obnovili u hladu šume pozdravljajući nagrađene.
- Ovo je dosad najveći odaziv traktorista na naš susret i po tome vidimo da smo na dobrom tragu kad je riječ o okupljanju ljubitelja starih vozila. Raduje nas što među nama ima sve više mladih ljudi koji su se “zarazili” ljubavlju prema starim vozilima. Dobar dio njih na istim tim traktorima, koji su stariji od njih, danas i radi na svojim zemljama - kaže Ignac Šardi.
- Imamo pehare za one koji se ističu svojim traktorima. Odabiremo najoriginalniji, proglašavamo najstariji i najbolje restauriran traktor, a danas je izbor bio relativno lak - priča nam Franjo Belović.
Naj, naj i naj
Kao i lani, najstariji traktor je onaj Ignaca Šardija iz Selnice, 1950. godine proizveden lindner. Vlasnik najbolje restauriranog traktora je Vladimir Cipot iz Hlapičine.
- Ovo je porsche iz 1957. godine i, koliko vidim, svi su ga primijetili. Drago mi je što je organizator odlučio upravo mom traktoru dati nagradu za najbolje restauriran - kaže V. Cipot koji se u panoramsku vožnju susreta uputio sa suprugom Gretom. Najoriginalniji traktor u prvi je plan došao zbog društva koje se na njemu nalazilo. Na ursus iz 1960. godine bila je prikopčana prikolica u kojoj se vozilo društvo kojem je Franjo Belović uručio pehar za originalnost.
- Nije traktor u pitanju, već oni koji su ga “začinili” - rekao je Belović. Društvo o kojem je riječ činili su Željko Nemet, Nenad Golubić, Valerije Tomašković, Dubravko Angel, Dragutin Bogdan i Ivo Bistrović. Na naše pitanje je li traktor još uvijek u funkciji, svi su se javili odgovoriti potvrdno. Atrakcija je bila i vršalica iz 1930. godine, vlasnika Ivana Bestijanića iz Plešivice, na kojoj su se mnogi željeli fotografirati. Isticao se i vanserijski steyr iz 1954. godine Zlatka Karlovčeca iz Selnice. Taj je traktor, tipa 185, proizveden u 200 primjeraka i danas je navodno među traženijima kod ljubitelja oldtimera.
Neumorne oldtimer traktoriste ostavili smo na druženju kod lovačkog doma u Selnici. Njihovu je dobru volju teško bili nadmašiti.
Aleksandra Ličanin

Izvor: 2940