Arhiva 02.05.2013. 00:00. Zadnja izmjena: 25.02.2016. 11:21.

60 godina braka Marije i Đure Vuka

Šezdeset godina od sklapanja braka navršilo se nedavno 82-godišnjoj Mariji Vuk (r. Jakšić) i njezinom 84-godišnjem suprugu Đuri. Dijamantno slavlje održano je u ugostiteljskom objektu Club 114 na graničnom prijelazu Goričan.
- Ljubav na prvi pogled rodila se na zabavi za Dan Republike, 29. studenoga 1952., a već smo u siječnju iduće godine stali pred mjesnog župnika vlč. Stjepana Ošlaja. Dečko mi se dopal i nisam imala kaj razmišljati - rekla nam je vitalna i razgovorljiva gospođa Marija.
Đuro je gotovo cijeli radni vijek proveo odvojen od obitelji radeći na terenu, na izgradnji željezničke infrastrukture od Šentilja do Ploča. Marija je tijekom svog tog vremena radila na obiteljskom gospodarstvu. Zato su posebno uživali u trenucima u kojima su bili zajedno. Godine 1953. rodila im se kćerka Katica (ud. Vugrinec), a tri godine poslije i kćerka Marija (ud. Novak). Marija i Đuro tvrde da su obje bile i ostale njihov ponos kojem su pridonijeli zetovi i unuci. Katica i zet Leonard podarili su im unučad Krunoslava (40), Nataliju (39) i Sliviju (31), a ovi pak praunučad Nikol, Edija i Vanju. Marija im je sa suprugom Josipom podarila dvoje unučadi, Kristinu (32) i Branka(31), a ponos su im praunuci Jurica i Jakov.
- Danas se lijepo živi. Sretan sam što moja Marija još uvijek može raditi kao cura, pa nerijetko „potegne“ i za mene - rekao je pola u šali, a pola u zbilji gospodin Đuro. Marija je dodala kako bi još danas cijepala drva kada bi joj dali.
Pitajući ih za dugovječnost bračne sreće, uglas su rekli:
- Biti jedan uz drugoga u dobru i zlu. Živjeti bez prkosa i inata i međusobno se poštivati.
Mladen Grubić

Izvor: 3027