Arhiva 02.01.2012. 00:00. Zadnja izmjena: 25.02.2016. 11:18.

60 ZLATNIH GODINA LISTA MEĐIMURJE

1952.

- 5. lipnja 1952. godine izašao je prvi broj lista »Međimurje« (list NF grada i kotara Čakovec). U uvodnoj riječi glavni urednik Juraj Lajtman pozdravio je inicijativu za izdavanjem lokalnog lista jer je već tada “tempo života u Medjimurju bio mnogo brži i pun svakodnevnih zanimljivosti i problema”. List je izašao na četiri stranice. Na naslovnoj je stranici popratio Titovu štafetu u Međimurju, zatim zasjedanje Gradske općine Čakovec i kotara Čakovec, objavljena su tri pisma čitatelja te sportski prilog, kao i četiri reklame. Tiskan je u Gradskoj tiskari i knjigovežnici u Čakovcu, a sjedište uredništva bilo je na adresi Trg Republike (Sindikalni dom). List je, po cijeni od 6 dinara, trebao izlaziti “svakih 15 dana”.
- I izašao je, no u međuvremenu se spojio s listom “Međimurska ravnica” i izašao pod novim nazivom “Glas Međimurja” (list NF Grada i Kotara Čakovec-Prelog), također kao broj 1. Samo taj broj uredila su dva glavna urednika: Juraj Lajtman i Stjepan Remenar. U sljedećim brojevima do kraja te godine gotovo da nije bilo niti jedne fotografije. U drugom broju od 1. srpnja izašao je “Mali oglasnik” s 3 oglasa.
- “Glas Međimurja” redovno je izlazio, i dalje na 4 stranice, svakog 1. i 15. u mjesecu. Od 1. listopada (broj 8) glavni urednik bio je M. Pustić. U tom su broju po prvi put objavljeni podaci “Iz matičnog ureda” (rođeni, umrli i vjenčani) te najava filmskog programa u kinima “Udarnik” i “Čakovečki”.
- Od interesantnijih tekstova valja izdvojiti tekst na naslovnici od 1. srpnja “Kako popovi našeg kotara izvršavaju svoje obaveze prema društvu” u kojem su iznijeti podaci o puno manjim prijavama prihoda svećenika od stvarnih.
- U nedjelju, 17. kolovoza 1952. plivački klub “Jedinstvo” Čakovec održao je prvo noćno natjecanje u plivanju s vaterpolskom utakmicom! Gradsko plivalište osvjetljavalo je četiri reflektora. 9. studenoga na čakovečkom Sajmištu održano je i prvo konjičko natjecanje Konjičkog kluba “Graničar”.
- U broju 12 od 25. studenog (povodom Dana Republike) tiskan je naslov lista u crvenoj boji. Sljedeći brojevi bili su u znaku izbora za kotarsko vijeće i narodne obrane općina.
- Posljednji broj te godine donio je rezultate izbora, a između ostalog, i članak kako je Belica dobila električno svjetlo, a objavljena je i prva zahvala za preminulog člana obitelji Žerjav.

Izvor: 2958