Arhiva 19.09.2013. 00:00. Zadnja izmjena: 25.02.2016. 11:25.

76 nadzora fiskalizacije

Porezna uprava Čakovec Ministarstva financija od početka je primjene Zakona o fiskalizaciji u prometu gotovim novcem pa do mjeseca rujna, na području Međimurske županije obavila ukupno 706 nadzora u lokalima različitih tipova. Pri tome je utvrđeno 80 nepravilnosti, doneseno 13 naredbi o privremenoj zabrani obavljanja djelatnosti te izrečeno novčanih kazni u ukupnom iznosu od 84,000 kuna.
Nadzori fiskalizacije, između ostalih, obavljeni su kod 442 ugostitelja, 120 trgovaca, 43 pekara, 17 automehaničara, 16 na tržnicama, 8 frizera, 6 javnih bilježnika, 3 odvjetnika.
Najčešće nepravilnosti s kojima se susreću inspektori su neizdavanje računa i višak u blagajni, kažu u Poreznoj upravi. Na naš upit hoće li i ovdašnja Porezna uprava provjeravati imovinu pojedinih vlasnika lokala, kao što je to bilo u medijski najrazvikanijem slučaju hvarskog kafića „Carpe diem“ , ali i u nekim drugima, iz Ministarstva financija odgovorili su općenito: Prema Zakonu o poreznoj upravi temeljna zadaća Porezne uprave je primjena poreznih propisa i propisa o plaćanju doprinosa za obvezna osiguranja, što podrazumijeva i provođenje poreznog nadzora.
Porezni nadzor provodi se prema planu nadzora izrađenom sukladno članku 106. Općeg poreznog zakona, na temelju objektivne procjene poreznog rizika, pri čemu se vodi računa i o poreznoj snazi poreznog obveznika. Slijedom navedenog, kod svih poreznih obveznika kod koji se uoče nesrazmjeri između primitaka i imovine, pokrenut će se porezni nadzor.
V. Kelkedi

Izvor: 3047