Arhiva 07.08.2014. 00:00. Zadnja izmjena: 25.02.2016. 12:48.

7.782 Međimuraca pred osobnim bankrotom

Mnogo reakcija u javnosti posljednjih je dana izazvao nacrt Zakona o stečaju potrošača koji priprema Ministarstvo pravosuđa. Kako su objavili nacionalni mediji, prezaduženih građana koje bi uskoro i službeno mogao zadesiti „osobni bankrot“ u Hrvatskoj je 317.000, a oni duguju vrtoglavih 28 milijardi kuna. Zapitali smo se koliko je Međimuraca koji se nalaze u teškoj financijskoj situaciji.

Po onome što su na naš upit odgovorili iz FINE, ta agencija podatke o poslovnim subjektima obrađuje svaki mjesec, no, kad je riječ o građanima - rjeđe. Ipak, raspolažu sa „svježim“ brojkama, odnosno, stanjem na datum 30. lipnja.

Međimurska županija na taj je dan brojila ukupno 7.782 blokirana građana. Njihov ukupan dug iznosio je 583,351.014 kuna, od čega se 62,873.363 kuna odnosilo na „dug prema središnjoj državi“, zatim 2,338.313 na „dug prema jedinicama lokalne i regionalne samouprave“ te 518,139.338 kuna na  „dug prema ostalim vjerovnicima“, što se očito većinom odnosi na dugovanja prema bankama i drugim novčarskim institucijama. Kad se te brojke usporede s onima s početka godine, vidljivo je da broj Međimuraca koji se nalaze u ozbiljnim financijskim problemima raste. Krajem siječnja, u našem kraju bilo je 7.502 blokiranih građana, odnosno, 6,59 posto (9,76 radno sposobnih) od ukupnog broja stanovnika. Ukupan iznos koji su dugovali bio je 498,367.415 kuna. Od toga je 55,082.353 kuna predstavljalo „dug prema središnjoj državi, zatim 1,982.191 kuna „dug prema jedinicama lokalne i regionalne samouprave“, a 441,302.871 - „dug prema ostalim vjerovnicima“. Kad se ti i posljednji podaci usporede s onima u ostalim županijama, može se reći da smo u „zlatnoj sredini. 

 Čakovec u vrhu po 

broju blokiranih građana 

No, po Fininim podacima za 25 najvećih hrvatskih gradova, Čakovec se nalazi odmah iza Križevaca koji su prvi po udjelu blokiranih građana u odnosu na ukupan broj stanovnika, kao i na ukupan broj radno sposobnog stanovništva. Od 27.104 Čakovčana (u što su, naravno, uključena i prigradska naselja, odnosno, mjesni odbori koji su administrativno dio grada), blokirano je njih 2.781, odnosno, 10,26 posto (15,06 posto radno sposobnih) stanovnika.

- Stečaj potrošača predviđen je za sve građane koji dva mjeseca zaredom ne mogu podmiriti dugove, i to u iznosu koji prelazi trostruki iznos stalnih mjesečnih primanja dužnika, rekao je, predstavljajući nacrt Zakona o stečaju potrošača, ministar pravosuđa Orsat Miljenić. Ipak,  prije otvaranja stečaja dužnik bi imao mogućnost izvansudske nagodbe s vjerovnikom, po uzoru na predstečajne nagodbe koje se primjenjuju na poduzeća.

Prezaduženi građanin trebao bi se dogovoriti s vjerovnikom, najčešće bankom, o novom i povoljnijem planu otplate kredita, dok dužnik ne dobije posao ili dok mu se materijalno stanje ne poboljša. Ako ta predstečajna nagodba ne uspije, ako nema dogovora, onda bi krenuo postupak stečaja.  Kad uđe u stečaj, dužnik bi najprije trebao prodati svu imovinu kako bi pokušao namiriti dug. Ostao bi mu samo nužni dio imovine, ono što je potrebno za egzistencijalni minimum, istaknuo je Miljenić, upozoravajući i da bi to moglo biti vrlo neugodno i mučno. Mediji su prenijeli i da za vrijeme stečaja, koji može trajati nekoliko godina, dužnici prestaju biti svoji gazde jer dobivaju povjerenika, odnosno stečajnog upravitelja.

Tijekom stečaja dužnik je dužan surađivati s povjerenikom i prijavljivati mu svaki izvranredni novčani prihod, poput nasljedstva, a dužan je tražiti i posao, kako bi nastavio vraćati dug. 

Tek kad prođu godine stečajnog postupka, kad se dužnik počne ponašati »financijski racionalno« i živjeti u skladu sa svojim mogućnostima, može računati da će mu vjerovnik otpisati dio duga. Za kraj, još jedan, „frapantan“ primjer. Miljenić je napomenuo i da, dok je u stečaju, građanin, primjerice, neće moći voziti automobil ni imati mobitel ako mu ne treba za posao.

Velimir Kelkedi 

Izvor: 3093