Arhiva 07.06.2012. 00:00. Zadnja izmjena: 25.02.2016. 11:18.

9. Dani šibe i ribe u Kotoribi

U Kotoribi je 26. i 27. svibnja po deveti put organizirana turistička i gastronomska manifestacija Dani šibe i ribe. Bila je protkana šarolikim zbivanjima u kojima je svatko mogao pronaći nešto za sebe, nešto što će ga zadovoljiti i zabaviti.
Manifestacija je to koja mora ostati i opstati u toj sredini, da se ne zaborave i ne odumru mjesni zaštitni znakovi - šiba i riba. Općina Kotoriba, koja je bila organizator, uložila je mnogo truda i vremena da svaki od dvije tisuće posjetitelja, koji su u dva dana njome prodefilirali, nađe nešto za sebe.
Vjerujemo da su u tome uspjeli, no, neizostavno treba dodati da manifestacija teži osvježenju, da je treba nadopuniti jer publika danas i ona prije devet godina nisu iste. Ljudi traže i trebaju nove sadržaje samo se u njihovo osmišljavanje mora uključiti znatno veći broj ljudi, a ne mala šačica na koju je pao teret. Minuloj manifestaciji, a to je najmanje što se od njih očekivalo, bar su veći obol morali dati općinski vijećnici koji bi bili poželjni da se druže s pozvanim gostima, a ne da tu obvezu iznesu samo općinski načelnik i njegov zamjenik. Općinski načelnik Ljubomir Grgec nekoliko dana prije na sjednici OV-a otvoreno ih je pozvao da se odazovu, da budu promotori mjesta i manifestacije, no, bilo je onih koji se nisu ni udostojili doći na tu promociju?!
Valjda dogodine neka druga, nova vlast s time neće imati problema? Isto tako, trebalo bi izbjegavati situaciju, kao u protekle dvije godine, da se datumi drugih manifestacija (Urbanovo…) poklope s ovom u Kotoribi, kako bi još veći broj gostiju mogao doći u Kotoribu.
Bogat program započeo je u subotu stolnoteniskim turnirom za najmlađe, a nastavljen je pripremom ribljih specijaliteta od dravske i murske ribe i ženskim odbojkaškim turnirom u kojem su igrale ekipe Kotoribe, Svete Marije, Donje Dubrave i Murskog Središća, a okupilo ih mjesno Društvo žena.
U šumarku preko puta Škole šesnaest općinskih udruga pripremalo je ribu na razne načine.
Bio je to mimohod različitih receptura. Kuhao se fiš paprikaš, pržila se riba i pekla ispod peke. Sva pripremljena ribe besplatno je podijeljena brojnim posjetiteljima, a njih je bio popriličan broj koji je sa zadovoljstvom otišao iz hladovine topola, jasena, graba…
U večernjim je satima ispod šatora kod Škole organizirana, ali slabo posjećena, Rock večer uz vrsnu svirku koprivničkog glazbenog sastava Puna luna.
Mnogi su gosti u nedjelju imali prilike na taj događaj doputovati besplatnim vlakom iz Varaždina i usputnih stajališta, a bilo je i onih koji su stigli automobilima, motociklima ili biciklima.
Na prostoru kod nove školske zgrade otvorena je ulica tradicijske ponude domaćih proizvoda, u čemu su dominirali učenici Učeničke zadruge Mura OŠ Kotoriba. Ovogodišnja atrakcija bilo je pletenje velike kotoripske košare koju su ispleli iskusni kotoripski košarači predvođeni Alojzom Lovrekom koji je rekao da je u nju ugrađeno 70 kg najbolje vrbove šibe i 48 radnih sati.
Velik interes posjetitelja ponovo je izazvao umjetni bazen u kojem se mogla loviti riba, a za dobar ulov pobrinuli su se članovi mjesne Udruge prijatelja prirode i ribolova Žužička.
U poslijepodnevnim satima ispod velikog šatora održan je kulturno-zabavni program u kojem su sudjelovali Puhački orkestar Općine Donja Dubrava, KUD Kotoriba, tamburaška i folklorna sekcija OŠ Kotoriba i Mažoretkinje Kotoribe.
Svakako ne smijemo izostaviti bogatu gastronomsku ponudu ribljih specijaliteta, posebice kotoripskog šarana na rašljama koji je bio najtraženiji, a spravljali su ga kuhari Hotela Podravina iz Koprivnice koji je preuzeo cjelokupnu ugostiteljsku ponudu.
Tekst i snimci
Mladen Grubić

Izvor: 2980