Arhiva 18.04.2013. 00:00. Zadnja izmjena: 25.02.2016. 11:21.

A. KOVAČIĆ: Nema kandidata koji bi me mogao naslijediti

Općinu Selnica, koja se smjestila u sjeverozapadnom, brežuljkastom dijelu Međimurja i obuhvaća deset naselja, već u trećem mandatu vodi načelnik Anđelko Kovačić. U prva dva tu je funkciju obavljao volonterski, a u trećem, od 2009. godine je profesionalac. U razgovoru za Međimurje govori o postignutom u Općini, svojoj kandidaturi za još jedan mandat te planovima ukoliko i dalje ostane čelni čovjek Općine.
Na čelu selničke Općine već ste u trećem mandatu. Hoćete li se ponovo kandidirati?
- Općinu vodim od 2001. godine. Što se tiče kandidature, idem u borbu za još jedan mandat. Razlog je taj što mislim da nitko od mojih protukandidata ne može nastaviti ono što sam ja proteklih godina započeo. Puno je toga započeto, tako da bi bilo šteta da netko to sada obustavi.
Izlazite li na izbore samostalno ili u koaliciji?
- HSLS, čiji sam član od 1998. godine, u Selnici na izbore ide sa samostalnom listom, kao i HDZ s kojim činimo postizbornu koaliciju. Kandidat za načelnika sam ja, a za zamjenika načelnika sadašnji predsjednik Općinskog vijeća Darko Sklepić.
REZULTATI
RECESIJSKI
Kako ocjenjujete svoj rad u proteklom mandatu?
- Ne ocjenjujem ga visoko, a reći ću i zašto. Prvo me na samom početku mandata zadesila recesija u RH, što je dosta negativno utjecalo ne samo na našu općinu, već i na druge. Bili smo suočeni s padom prihoda. Zatim je došla smjena vlasti na državnom nivou, a oni još ni do danas ne znaju u kom će smjeru krenuti. Mučila me provedba projekata koji su bitni za cijelu Općinu - kao što su katastarska izmjera i grobna kuća. U izmjeri nam je država odabrala izvodača kojeg nitko nije kontrolirao, osim nas samih u Općini, a mi nismo imali nikakvih ovlaštenja u toj kontroli. Što se ostaloga tiče, mislim da sam odradio jako dobro s obzirom na činjenicu da je bilo premalo novaca za sve projekte koje smo zacrtali.
Što ste htjeli, a niste uspjeli ostvariti u ovom mandatu? Što ste to započeli, a niste završili?
- Započeta je spomenuta izmjera koja će završiti 2014. godine. Krenulo se s prikupljanjem dokumentacije za novo središte Općine u Selnici. Za asfaltiranje su preostale ceste u Bukovcu, Gornjem Zebancu i još neke manje. Čeka nas dogradnja Osnovne škole, dogradnja prostorija NK-a Zebanec. Dogovorena je izmjena rasvjete te popuna na mjestima na kojima je nema. Želim postaviti solarne kolektore na svim javnim objektima i tako osigurati jeftin energent. Radovi na gradnji kanalizacije trebali bi započeti 2014. godine. Tu su i pješačko-biciklističke staze od Zebanec Sela i Selnice do Donjeg Koncovčaka, zatim one u Ulici Zrinskih, Starčevićevoj i Ulici Kamenica. Sve pobrojeno već je kandidirano po ministarstvima i prema fondovima.
Što biste istaknuli kao svoje najveće uspjehe tijekom protekla tri mandata na čelu Općine?
- Općina Selnica, sa svojim malim fiskalnim kapacitetom, uspjela je puno napraviti. Samo izgradnja prometnica u našim naseljima u zadnjih 10 godina iznosila je oko 7 milijuna kuna. U komunalnu infrastrukturu (struja, voda, plin) uloženo je oko 15 milijuna kuna, u uređenje objekata oko 1,5 milijuna. Za izradu dokumentacije za nove projekte u zadnje tri godine utrošeno je oko 500 tisuća kuna, a vrijednost investicija na koje se odnose je oko 30 milijuna kuna. Tu nije uključena kanalizacija koja će sama stajati oko 100 milijuna kuna.
BROJ
STANOVNIKA U PORASTU
Gdje je u svemu tome socijalna komponenta?
- Socijalna davanja posložena su nam razmjerno prihodima i iznose oko 30 tisuća kuna za obitelji kojima se rješava ogrjev. Zatim je to oko 10 tisuća kuna za posebne potrebe u slučaju izvanrednih situacija. Samo za predškolsko obrazovanje izdvaja se oko 600 tisuća kuna godišnje. Općina Selnica sufinancira ga s 50 posto ekonomske cijene. Jednokratno dajemo po 1.000 kuna za svako treće i iduće novorođenče u obitelji. Uz pomoć projekta javnih radova, pomažemo u kućanstvima koja trebaju pomoć. Općina vodi računa o obrazovanju budućih naraštaja - od predškolskog uzrasta do završetka fakulteta. Svim dosadašnjim radnjama na naše smo područje privukli stanovnike okolnih općina i zadržali svoje.
Vjerojatno zato i nemate problema s padom broja stanovnika?
- Zadnjih nekoliko godina vodimo dobru natalitetnu politiku zadržavajući mladež na svom području. Imamo pozitivan trend kad se radi o broju stanovnika. Na našem području mladi ljudi uglavnom ostaju, ne odlaze u druga mjesta, nego doseljuju k nama i iz drugih općina. Razlog je taj što provodimo dobru komunalnu politiku. Komunalije su kod nas puno jeftinije nego drugdje, niža je i cijena gradilišta i sve ostalo što ide uz to.
OPORBINO
MLAĆENJE
PRAZNE SLAME
Jeste li zadovoljni radom Općinskog vijeća?
- U ovom mandatu Vijeće je bilo konstruktivno. Dobro smo surađivali, pogotovo s novim predsjednikom Darkom Sklepićem. Što se oporbe tiče, mogu reći da je njihov rad u Vijeću bio katastrofalan. Oni mlate praznu slamu. Pričaju jedno te isto i nitko od njih ne vidi ni pet metara naprijed, a kamoli da bi mogli ocijeniti što je potrebno napraviti za budućnost našeg kraja. Opstrukcija s njihove strane traje još od prošlog mandata. Podsjetio bih samo na pojedine teme koje su razvlačili: gospodarska zona, cestogradnja, pješačke staze. Sada je to uređenje Ulice Zrinskih. Mislim da rad s njima nije moguć jer gledaju samo svoje interese.
Kad ste spomenuli gospodarsku zonu, zbog čega je u njoj zasad samo jedan pogon?
- Sve je malo usporila recesija, ali mislim i da investitori čekaju naš ulazak u EU, kada će se morati poredati mnoge stvari i kada će znati na čemu su. Sada se kod nas na tom planu stalno nešto mijenja. Detaljnim planom uređenja gospodarske zone u Selnici definirali smo zonu malog i srednjeg poduzetništva, koja je temelj budućeg gospodarskog razvitka, kao i izlaz iz problema nezaposlenosti. Ona je smještena na samom ulazu u naselje Selnica i ima svu infrastrukturu koja zadovoljava potrebe naših lokalnih, ali i ostalih domaćih i stranih investitora. Treba još jedino asfaltirati cestu. U 2009. godini lobirali smo preko konzulata Nizozemske i uspjeli privući dva poduzetnika iz te države koji su u fazi započinjanja izgradnje dvaju proizvodnih pogona s kapacitetom zapošljavanja oko 100 djelatnika. Trenutno je u zoni, koja posjeduje svu potrebitu dokumentaciju, slobodno oko 5 ha zemljišta koje se može otkupiti od privatnih posjednika.
Oporba Vam spočitava i velika dugovanja koja Općina ima za otplatu u narednim godinama. Zbog čega oni iznose više od 4 milijuna kuna i kada će biti riješeni?
- Minus je vezan uz katastarsku izmjeru i dogradnju grobne kuće. Tu se radi o dugogodišnjem fnanciranju prema ugovorima. Radovi nisu do kraja obavljeni, pa tako nisu niti plaćeni. Radi se zapravo o dugu koji će se riješiti plaćanjem mještana Općini.
Ukoliko ne prođete na izborima, vidite li nekog tko bi Vas mogao zamijeniti na funkciji načelnika?
- Mislim da nema kandidata koji bi me mogao zamjeniti.
BEZ SURADNJE SA ŽUPANIJOM
Kako ocjenjujete suradnju sa Županijom, a kako onu na državnom nivou?
- Suradnja sa Županijom ovaj je mandat bila gotovo nikakva. Ja sam već 12 godina na vlasti kao načelnik, ali u posljednjem mandatu smo svi, ne samo naša općina, na tom planu imali najslabiji učinak. U komunikaciji s državom ne pomaže nam nitko. Sami se snalazimo i rješavamo probleme kako znamo. No, mislim da je tako i najbolje jer svoje probleme mi sami najbolje znamo, pa ih je onda bolje rješavati bez posrednika.
Ukoliko prođete na izborima, što su Vam ciljevi za idući mandat?
- U sljedećem mandatu želim započeti izgradnju kanalizacije te je i završiti 2020. godine. Namjera mi je dovršiti modernizaciju svih naših prometnica. Za to su nam ostale ceste, većinom u rubnim područjima Općine, u naseljima koja su specifična po raštrkanosti, koja imaju mali broj stanovnika i udaljena su jedna od drugih, pa nam sve to otežava posao. Treba krenuti s gospodarskim aktivnostima u selničkoj gospodarskoj zoni. U tom pravcu već se počelo s razgovorima s ruskim veleposlanstvom kojem je ponuđena suradnja na svim područjima. Smatram da imamo i turistički potencijal koji se temelji na ljepoti i sačuvanim prirodnim bogatstvima, što privlači sve veći broj turista iz Hrvatske i susjednih zemalja. Blizu su nam Toplice Sv. Martin, što također povećava naše mogućnosti razvoja turizma u smislu biciklizma, pješačenja, lova, ribolova, sportskih i kulturnih sadržaja. Blizina toplica pobudila je interes lokalnog stanovništva da razmišlja o proizvodnji hrane i pića za potrebe turizma te na otvaranje smještajnih kapaciteta u vikendicama za koje postoji prostorno-planska dokumentacija. Općina Selnica u povijesti je poznata i po proizvodnji nafte kao prvo europsko nalazište, imamo muzej starih vozila, kušaonice vina. Na svom području imamo izvor termalne vode, s temperaturom od 90 Celzijevih stupnjeva, koji je u vlasništvu zagrebačke INE. On se također može iskoristiti za izgradnju toplica, toplana ili nečeg sličnog. Cilj nam je privući strane investitore u izgradnji hotela ili turističkog naselja, pa i za lječilišni turizam, za što imamo potencijala i prostora. Uz sve su vezani i proizvodnja zdrave hrane i razvoj poljoprivrede.
Recite nam nešto i o svom privatnom životu?
- Živim u obiteljskoj kući u Zebanec Selu sa suprugom Dragicom i djecom. Sin Nikola je osnovnoškolac, a kćerka Helena srednjoškolka. U slobodno vrijeme bavim se poslovima oko kuće, u dvorištu, vrtu i voćnjaku. Rekreiram se dugim šetnjama na kojima usput vidim gdje što treba napraviti na području Općine. Snagu skupljam i u teretani u Toplicama Sv. Martin u koju odlazim dva puta tjedno.
Ružica Topličanec

ŠTO KAŽU MJEŠTANI?

IVAN BESTIJANIĆ, Selnica, oporbeni HNS-ov
vijećnik:
- Nisam zadovoljan njegovim radom. Jedno govori, a drugo radi. Na sjednicama nikad ne daje odgovore na konkretna pitanja oporbe.
MIJO KOCIJAN, Selnica, oporbeni HSS-ov vijećnik:
- Kad je netko dugo na vlasti, dosadi već samim time. Nisam zadovoljan radom načelnika. Uvijek puno obećava, a onda to ne ispuni jer je Općina u dugovima.
IVANKA TIŠLARIĆ, Donji Zebanec, prodavačica:
- S načelnikom sam zadovoljna jer voli saslušati mještane i pomoći im kad netko nešto zatreba. Puno je na terenu i dođe uvijek kada netko ima nekakav problem.

Izvor: 3025