Arhiva 11.03.2010. 00:00. Zadnja izmjena: 25.02.2016. 10:37.

A. Sobočanec novi predsjednik Garde

Udruga građana Zrinska garda Čakovec održala je svoju redovnu i izbornu skupštinu kojom je, u prvom dijelu, predsjedao Marijan Varga. Okupljenim članovima pridružili su se i zamjenik župana Matija Posavec, zamjenik čakovečkog gradonačelnika Zoran Vidović i predsjednik Matice hrvatske Ogranak Čakovec Stjepan Hranjec.
Skupština je razmatrala i jednoglasno usvojila izmjene i dopune Statuta koji sada preciznije regulira zadaće udruge, status članstva, stažiranje, način predlaganja i biranja rukovodstva, način rada Skupštine. Također, potvrđena je počasna i djelatna funkcija kume zastave i nadzapovjednika.
Jednoglasno su prihvaćena izvješća o radu i financijskom poslovanju za 2009. godinu o kojima je ukratko govorio M. Štebih te je data kratka videoprezentacija aktivnosti. Zrinska je garda lani nastupila 64 puta, radila je i radi na uređenju prostorija unutar palače Starog grada, a u suradnji s mađarskim Sigetom uspjela je zaokružiti projekt koji će ove godine biti financiran novcem IPA programa Europske unije.
Nova imena
Dosadašnjeg predsjednika Skupštine Marijana Vargu na toj je dužnosti zamijenio Mihael Štebih, a umjesto njega, za predsjednika udruge izabran je Alojzije Sobočanec. Uz zahvalu na povjerenju, novi je predsjednik istaknuo da je dosadašnji rad udruge postavio visoka mjerila i izazov je za njega tim veći. Pozvao je također sve da zajedno nastave raditi kako bi stečeni status opravdali i unaprijedili.
Za dopredsjednika udruge jednoglasno je izabran Ivan Baksa, a za tajnika Bojan Kocijan. Jednoglasno su potvrđeni i nadzapovjednik Alojzije Šestan i kuma zastave Bernarda Cecelja, a svi prisutni glas su dali i zapovjedniku Ratimiru Hrešču. U Predsjedništvo udruge, uz njih, izabrani su predsjednik Skupštine Mihael Štebih, začasni gardist Tihomir Benčić i gardist Renato Čuka. U Nadzorni odbor jednoglasno su izabrani Mladen Obadić za predsjednika te Ivan Erent i Ivančica Somođi za članove. U Sud časti imenovani su Stjepan Hranjec za predsjednika te Davor Bratković i Jasminka Bakoš-Kocijan za članove.
Na sjednici je proglašen i počasni član Zrinske garde, mons. Josip Šantić, generalni vikar Vojnog ordinarijata u RH.

A. Ličanin

Izvor: 2863