Arhiva 12.09.2013. 00:00. Zadnja izmjena: 25.02.2016. 11:25.

Abrahamovo u Goričanu

U subotu, 31. kolovoza, u Goričanu je održana još jedna, već 31. proslava Abrahamova, kada generacija pedesetogodišnjaka zajednički proslavi pola stoljeća života. Običaj je još 1983. godine utemeljio Leonard Gudlin, tadašnji kapelnik Limene glazbe Goričan, a mještani Goričana i oni koji su to u srcu ostali otada ga ustrajno održavaju. Prema pravilima običaja, na proslavi se okupljaju rođeni pred pedeset godina, ali koji su u osnovnu školu krenuli u Goričanu. Ove godine to je bila generacija rođenih 1963. godine koja je u u školske klupe prvi put sjela 1970. godine.
Ove godine bilo je to pedeset šestero slavljenika, od kojih se trideset devetero pretprošle subote i okupilo u Goričanu - neki su bili spriječeni, a ima onih koji ne žive blizu Goričana. Svaka generacija usmenom predajom održava pravila proslave, a ove godine za to se pobrinuo organizacijski odbor koji su činili Jasna Vuk, Dražen Mati, Marija Pavlic i Zlatko Matić. Sudionici se odjeveni u narodne nošnje okupljaju kod jednog od slavljenika - ove godine domaćin je bio Leonard Bergovec, i u povorci kreću mjestom do groblja, kako bi se tamo u molitvi sjetili onih koji više nema, a zatim se održi misa zahvalnica u župnoj Crkvi svetog Leonarda.
Nakon fotografiranja za uspomenu, povorka se vraća do društvenog doma gdje se uz zvuke Limene glazbe otpleše prvi valcer, a tako je bilo i ove godine. Nakon što su se sudionici presvukli, održana je svečana večera, a poslije je druženje uz glazbu i ples potrajalo do jutra.

Dražen Kovač

Izvor: 3046