Arhiva 02.11.2015. 00:00. Zadnja izmjena: 24.02.2016. 13:31.

„Aglomeracija Čakovec“ bit će dovršena u 2017. godini

Do polovice 2017. godine bit će dovršen veliki infrastrukturni projekt „Sustav odvodnje i pročišćavanja otpadnih voda aglomeracije Čakovec“, najavljeno je na konferenciji za novinare održanoj u prostorima Muzejskog informativnog centra u Čakovcu, u ponedjeljak, 2. Studenog. Tog je dana naš kraj posjetio generalni direktor Hrvatskih voda Ivica Plišić koji je u pratnji direktora Međimurskih voda Vladimira Topolnjaka,  gradonačelnika Čakovca Stjepana Kovača te načelnika Nedelišća, Šenkovca i Svetog Juraja na Bregu Darka Danie, Saše Horvata i Anđelka Nagrajsalovića obišao gradilišta na području spomenutih jedinica lokalne samouprave – gradilište na kojem se rekonstruira kišni preljev na kolektoru s dogradnjom retencijskog bazena te kanalicija u Istarskom naselju u Čakovcu, gradilište sanitarnog kolektora Hlebec te sanitarne kanalizacijske mreže u Šenkovcu te gradilište podsustava Lopatinec-Brezje u Brezju.

 

-Ti su projekti vrijedni oko 160,000.000 kuna, a radove izvodi tvrtka Swietelsky Baugesellschaft m.b.h. iz austrijskog Linza. Po njihovom dovršetku bit će rekonstruirano 9.5 kilometara cijevi te sanirano 5 kilometara sustava odvodnje. Konzorcij domaćih tvrtki predvođenih čakovečkom Tegrom izvođač pak je izgradnje nove mreže odvodnje u naseljima Slakovec, Gornji Hrašćan, Pušćine, Štefanec, Lopatinec i Brezje. U sklopu tog dijela projekta bit će izgrađeno više od 77 kilometara nove kanalizacijske mreže te 34 crpne stanice. Uskoro se očekuje i početak radova na rekonstrukciji uređaja za pročišćavanje otpadnih voda u Čakovcu. Uređaj kapaciteta 75.000 ekvivalent stanovnika pročišćavati će otpadne vode do najviše razine pročišćavanja uz kompletnu obradu mulja, kazao je, uz ostalo, direktor Međimurskih voda Vladimir Topolnjak.

 

Kompletni projekt „Aglomeracija Čakovec“ u koji su uz spomenute lokalne jedinice uključene i općine Pribislavec i Strahoninec vrijedan je više od 273,000.000 kuna od čega 73 posto izdvaja Europska unija (Kohezijski fond), po 10 posto Republika Hrvatska i Hrvatske vode i 7 posto sve navedene općine i grad Čakovec.

Izvor: 3158