Arhiva 04.04.2013. 00:00. Zadnja izmjena: 25.02.2016. 11:21.

AGROMEĐIMURJE u problemima

Zbog duga od 53 milijuna na predstečajnu nagodbu

Zabrinjavajuća vijest za gospodarstvo Međimurja ovih je dana stigla iz naše najveće poljoprivredne tvrtke - Agromeđimurja. Direktor Saša Novaković potvrdio nam je informaciju kako je zbog problema s likvidnošću spomenuto dioničko društvo 20. ožujka podnijelo prijedlog za pokretanje postupka predstečajne nagodbe.
Sam postupak bili smo obvezni pokrenuti sukladno Zakonu o financijskom poslovanju i predstečajnoj nagodbi. Naime, društvo Agromeđimurje već duže vrijeme muči muku s osiguravanjem potrebne likvidnosti za održavanje sadašnjeg obujma poslovanja. Ukupan iznos dugovanja na dan pokretanja postupka iznosio je 52,627.069 kuna. Dugovanje je rezultat gubitaka koje je Društvo ostvarivalo u posljednje tri poslovne godine, navodi Novaković.
26. ožujka blokiran je i račun Društva. To je učinila tvrtka HEP-Opskrba d.o.o Zagreb. S obzirom na specifičnosti proizvodnje kojom se Agromeđimurje bavi, istog dana upućen je prijedlog za donošenje privremene mjere radi zastajanja s provedbom ovrhe i osiguranja jer bi u slučaju dugotrajne blokade računa za Društvo nastala nenadoknadiva šteta te bi daljnja egzistencija Agromeđimurja u tom slučaju bila upitna.
Krajem prošle i početkom ove godine učinjene su i promjene na čelu uprave Društva. Po preuzimanju funkcije, nova uprava odmah je krenula u pregovore s bankama o mogućnostima refinanciranja ukupnih obveza, no, nažalost, nije uspjela ishoditi novi kreditni aranžman. Uprava trenutno ubrzano radi na planovima operativnog i financijskog restrukturiranja koji će sasvim sigurno donijeti radikalne promjene u poslovanju. O detaljima će javnost biti na vrijeme obaviještena, kaže Novaković.
Što je dovelo do problema?
Još prije nekoliko godina Agromeđimurje je, čini se, poslovalo prilično uspješno. 2008. godine, primjerice, u Belici je otvorilo novu modernu svinjogojsku farmu, projektiranu za držanje 1.000 krmača s uzgajalištem prasadi, u koju je, kako je za list Međimurje rekla tadašnja direktorica (danas savjetnica Uprave) Zlata Gašparić, uloženo 35 milijuna kuna. Kasnije su se počeli spominjati problemi, ponajprije vezani uz gubitak dijela državnog zemljišta koje je tvrtka do tada obrađivala, odnosno imala u koncesiji koja je istekla 2010. godine. No, i kriza, posebice iznimno teško stanje u poljoprivredi zasigurno je pridonijelo stvaranju milijunskih gubitaka. Dodatne nevolje poduzeću prouzročile su elementarne nepogode posljednjih godina – mraz, suša, tuča.
Vrijedi spomenuti kako se prošle godine dogodila i značajna promjena u vlasničkoj strukturi. Očito se tražio strateški partner. Zagrebačka tvrtka Fragaria koja je već bila dugogodišnji partner Agromeđimurja u mjesecu kolovozu kupila je 6.532 dionice, odnosno čak 15,78 posto temeljnog kapitala, i time postala drugi najveći vlasnik međimurskog poduzeća. Za to je izdvojila ukupno 2,83 milijuna kuna, odnosno 500 kuna po dionici. Nominalna vrijednost dionica Agromeđimurja tada je inače iznosila 1.900 kuna.
Najviše udjela, 24,92 posto, i dalje ima Darko Kolarek, Fragaria je druga s trenutno 23,26 posto, dok je treći najveći suvlasnik Privredna banka Zagreb s 10,07 posto. Agromeđimurje d.d. posjeduje 9,66 posto vlastitih dionica, a udjele do 3 posto još drže Zvonimir Pahek, Ivan Dijanuš, Anđelko Ribić, Raiffeisenbank Austra d.d. Zagreb (skrbnički račun), Josip Siladi, Božena Mesarek i Ante Stanić-Laća.
Agromeđimurje danas zapošljava 209 djelatnika, dok je na kraju 2009. godine u tvrtki radilo 262 ljudi. Hoće li biti novih otpuštanja te kakva je budućnost nekadašnjeg Poljoprivrednog dobra, zasad ostaje nepoznanica.
Velimir Kelkedi

Izvor: 3023