Arhiva 05.09.2013. 00:00. Zadnja izmjena: 25.02.2016. 11:25.

Alen Varga pronašao sjekiru staru 8 tisuća godina

Neobičan ulov uz Muru upecao je Alen Varga iz Murskog Središća. Šećući s prijateljima uz spomenutu rijeku, taj 21-godišnji student kineziologije i košarkaš na obali je pronašao predmet za koji su stručnjaci utvrdili da je kamena sjekira koja datira iz VI. tisućljeća prije Krista, odnosno, stara je oko 8.000 godina.
- Mura je toga dana bila jako niska, pa su uz obalu nastali mali otoci na koje smo se spustili. Zapravo sam tražio plosnati kamen idealan za “žabicu”, te sam slučajno ugledao jedan kamen. Odmah sam znao da se radi o nečem neobičnom te sam ga ponio kući. Iste večeri, na savjet svoje tete, kontaktirao sam Arheološki muzej u Zagrebu, a nekoliko dana kasnije i odnio ga tamo.
Odmah su mi potvrdili da je to kamena sjekira iz doba neolitika (mlađeg kamenog doba) i preporučili mi da kontaktiram Muzej Međimurja u Čakovcu, iz kojeg sam dobio stručni naziv predmeta koji sam pronašao te lijepo objašnjenje - kaže Alen.
U Muzeju Međimurja obrazložili su kako je riječ o kamenoj glačanoj alatki, preciznije - motici okruglastog tipa. Naziv alatke otkriva i njenu funkciju, dakle, služila je i koristila se kao motika. Predmet se može okvirno datirati u razdoblje bakrenog i brončanog doba. Detaljnija datacija bila bi moguća da je predmet pronađen u zemlji s popratnom arheološkom stratigrafijom i drugim nalazima (npr., ulomcima keramičkog posuđa) koji bi onda točnije odredili starost.
Motika se, prema uvjetima pronalaska, naziva slučajnim nalazom, a na pitanje o mjestu njezine izrade i korištenja nemoguće je odgovoriti. Inače, izrada kamenih sjekira i drugih kamenih alatki započinje s razdobljem mlađeg kamenog doba ili neolitika koje traje tijekom VI. i V. tisućljeća stare ere, a proizvodile su se i koristile do razdoblja željeznog doba. Izrađivane su tehnologijom glačanja, poliranja i bušenja, dok su kao sirovine za izradu upotrebljavane čvrste stijene i minerali poput kremena, granita i kvarcita, a škriljevac i pješčenjak su rabljeni kao brusovi za glačanje i poliranje.
Na pitanje što planira s nesvakidašnjim pronalaskom, Alen Varga kaže kako isti zasad namjerava zadržati, no ako netko ponudi dobru cijenu, možda ga i proda.
Velimir Kelkedi

Izvor: 3045