Arhiva 05.10.2015. 00:00. Zadnja izmjena: 24.02.2016. 13:32.

Alternativna mobilnost“ za sigurno i učestalo bicikliranje mladih

U sklopu projekta „Alternativna mobilnost“ Gospodarska škola Čakovec i Srednja škola Prelog u svojim prostorima uredile su i otvorile biciklopopravljaone koje su javnosti predstavljene i službeno otvorene tijekom Europskog tjedna mobilnosti (16. - 22. 9.). Kako bi učenici što sigurnije biciklima sudjelovali u prometu nedavno je održana i škola sigurne vožnje u suradnji s Policijskom upravom Međimurskom.


Projekt „Alternativna mobilnost“ financiran je od stane Ministarstva socijalne politike i mladih a zajednički su ga provodili Autonomni centar- ACT, ujedno i nositelji projekta, Savez za željeznicu, Gospodarska škola Čakovec i Srednja škola Prelog. Glavni cilj projekta bio jest mladima u Međimurju ponuditi informacije o javnom prijevozu, mogućnostima kombiniranja javnog prijevoza i vožnje biciklima, sigurnim mogućnostima vožnje bicikala te razvoj školskih biciklopopravljaona.

 

Prije otvaranja biciklopopravljaona, koje učenici mogu besplatno koristiti, u suradnji s Policijskom upravom Međimurskom provedena je na poligonu i škola sigurne vožnje biciklima. Osim edukacije i ugodnog druženja djelatnici Policije učenicima su podijelili i sigurnosne reflektirajuće prsluke i reflektirajuće trake za sigurnu vožnju u uvjetima smanjene vidljivosti. Srednje škole, partneri u ovom projektu, pokazale su svoja napredna gledišta i stvarno učinile mnogo da učenici osiguraju sretno i sigurno bicikliraju te steknu nova znanja. Ona uključuju važne informacije kako bi se učenici sutra, kao odgovorni građani Međimurja i Hrvatske, zalagali za razvoj ekološki prihvatljivog i energetski učinkovitog javnog prijevoza, biciklističke i pješačke infrastrukture, te sigurnu vožnju bicikala. Time se stvaraju uvjeti za manje korištenje automobila, kvalitetniji život u našoj regiji, te dostizanje održivog razvoja.

Izvor: 3153