Arhiva 12.06.2013. 00:00. Zadnja izmjena: 25.02.2016. 11:23.

Američki san Matije Posavca

Osvojivši najviše glasova onih koji su prošle nedjelje izašli na birališta u drugom krugu lokalnih izbora, Matija Posavec postao je međimurski župan. To je izazvalo pravo političko iznenađenje onima koji su omalovažavali njegov politički rad i mladost. Matija će, naime, 5. listopada ove godine navršiti 33 godine, ali u politici i oko nje kreće se već petnaestak godina. Dok su stariji, i u svojim očima “pametniji”, kandidati očekivali njegov krah u prvom krugu, dogodilo se upravo suprotno: Matija je osvojio najviše glasova međimurskih glasača i tako dokazao da je njegov način rada u protekle četiri godine na mjestu zamjenika župana ipak urodio odličnim plodovima.
Stalno je bio u pokretu, kretao se među ljudima, osluškivao probleme građana i pomagao tamo gdje je mogao... Zapravo, radio je posao za dva zamjenika župana jer je drugi zamjenik, HSS-ovac Anđelko Horvat preminuo ubrzo nakon stupanja na tu dužnost. Istini za volju, Matija je radio i za župana Ivicu Perhoča jer se on u svom mandatu jako malo kretao među ljudima. Tek zadnjih pet mjeseci nešto je pojačao svoju aktivnost, ali to nije bilo dovoljno da pobijedi.
Bez podrške, ali…
Na početku godine, kad je odlučio da će se kandidirati za mjesto župana, Matija nije imao podršku svoje stranke. Čelništvo HNS-a bilo je mišljenja da je i nadalje najbolje koalirati sa SDP-om i tako sigurno osvojiti Županiju. No, mlad, okretan i ambiciozan, Matija nije želio biti u “političkim okovima” na koje ga je prisiljavao Perhočev način rada. U svojoj želji i nastojanju da se kandidira, podršku mu je ipak dao Radimir Čačić, i to samo nekoliko dana prije nego što ga je na čelu HNS-a zamijenila Vesna Pusić. Ona je i dalje pragmatično nastojala da Matija i u novom mandatu bude Perhočev zamjenik, kako se ne bi zamjerili predsjedniku SDP-a i premijeru Zoranu Milanoviću. No, postepeno je i ona popuštala Matiji, ali s napomenom da će snositi sve posljedice ako izgubi. On je i na to pristao. U pozadini svega bilo je nastojanje da se unutar HNS-a “demontiraju” Čačićevi kadrovi na sjeveru Hrvatske gdje je, uz Dubrovnik, HNS najjači. Naime, ni Vesna Pusić u Zagrebu, ni Ivan Vrdoljak u Slavoniji na ranijim izborima nisu osvajali potreban broj glasova, pa su se bojali jakog sjevera čiji bi dužnosnici pobjedama mogli ugroziti i njihove položaje unutar stranke.
Vesna je Matiju po dolasku na čelo HNS-a maknula čak i iz Predsjedništva HNS-a, kako bi umanjila utjecaj Čačićevih kadrova. S druge strane, Matija Posavec ušao je u sraz s dvije najjače političke stranke (SDP i HDZ), s njihovom jakom i godinama građenom infrastrukturom i discipliniranima biračima.
Podsjetimo, Matija je prije nekoliko godina preuzeo međimurski HNS koji je bio u vrlo teškom stanju. Na državnom nivou nije prelazio prag od 3 posto. Onda je izbačen Josip Posavec, zatim odlazi Dragutin Lesar, dogodila se prometna nesreća u Mađarskoj s dvije poginule osobe u kojoj je glavni krivac bio Čačić, zatim Čačićeva bahatost na početku mandata kao prvog potpredsjednika Vlade, a neko vrijeme bio je i najomraženiji hrvatski političar, pa onda repovi njegovog suđenja u Mađarskoj...
Sve to Matiju nije omelo u želji da Međimurkama i Međimurcima pokaže da vrijedi više: i on i stranka. Vjerovao je u sebe i svoje Međimurce, što se i pokazalo u prvom krugu izbora, kada je lista HNS-a (HSS-a, HSLS-a, MS-a i SHUS-a) osvojila 25,34 posto glasova, a on za mjesto župana 31,80 posto. Ivica Perhoč dobio je 31,69 posto, njegov SDP (HSU, MDS) 30,32 posto, Darko Horvat 15,73 posto, njegov HDZ (HDS, HSP, BUZ) 17,58 posto, nezavisni Josip Posavec 10,16 posto, a njegova lista 4,93 posto, dok je Marijan Belčić dobio 7,89 posto, a laburisti, u ime kojih se kandidirao, 16,88 posto.
Strategija
Matija je već u siječnju razradio strategiju kako ući u izbore. S obzirom na događanja u SDP-u, o čemu pišem u posebnom okviru, bilo je ili sad ili nikad. Tako je u koaliciju pozvao HSS i HSLS, oslabljene stranke koje su zadnjih mjeseci ponovo oživjele, što dokazuju i velike HSS-ove pobjede za načelnička mjesta u Strahonincu, Svetoj Mariji i Donjem Kraljevcu. S obzirom da su u to vrijeme laburisti već najavili da idu samostalno, da HDZ neće koalirati sa SDP-om i obratno, a da drugih jačih stranaka nema, bilo je jasno da se otvorio prostor za njegovu moguću pobjedu.
Na ruku mu je išlo i to što je došlo do raskola u SDP-u, što HDZ u Međimurju nema veću potporu od 20 posto te što je šef laburista, Dragutin Lesar, za čelna mjesta u općinama, Gradu Čakovcu i Županiji kandidirao ljude koji ne mogu pobijediti, ali mogu pripomoći da dobije nekoliko općinskih, gradskih i županijskih vijećnika, kako bi i ponovo mogao biti – oporba.
Žigini napadi
Josip Posavec sa svojom se kandidaturom pojavio neposredno prije početka izborne kampanje i, prema nekim naznakama, sigurno ulazio u drugi krug. No, ta se popularnost u tijeku predizborne kampanje sve više topila kako je šef njegove „parade“ Mirko Švenda Žiga postajao glasniji i vatreniji. Osim što je p(r)ozivao ljude telefonom, a potom ih vrijeđao ako nisu bili na strani njegovog kandidata, on je najružniji dio odigrao zadnji dan prije izborne šutnje (u petak, 17. svibnja).
U plaćenim polusatnim emisijama na Radiju 1 u Čakovcu i Radiju 105 u Selnici izravno je i vrlo nisko napadao Matiju Posavca. Međimurci su učeni i kulturni ljudi i nisu prihvatili takav način komunikacije, pa su na izborima “kaznili” Josipa Posavca koji ne samo da nije ušao u drugi krug, nego njegova lista nije prešla ni prag, pa u Županijskoj skupštini nema niti jednog vijećnika, a dosad ih je imao 6. Matija je u prvom krugu pobijedio, što je toliko razbjesnilo Žigu da je njemu i mnogima drugima slao SMS poruke sramnih sadržaja u kojima je prijetio i iskazivao nevjerojatnu mržnju. Možda te poruke i objavimo jednog dana, kada ćemo se više baviti političkim likom i djelom Mirka Švende.
Glavina nije čestitao
U drugom krugu Matija je (zajedno sa zamjenicima: HNS-ovkom Sandrom Herman i HSS-ovcem Zoranom Vidovićem) pobijedio s blizu 2.500 glasova prednosti, a bio je jači u 20, od 25 jedinica lokalne samouprave. Perhoč (sa zamjenicima SDP-ovcima Sanjom Krištofić i Deanom Hunjadijem) je dobio više glasova samo u Čakovcu, Nedelišću, Strahonincu, Goričanu i Svetom Jurju na Bregu. U izbornoj noći čestitali su mu svi čelnici HNS-a, osim Dragutina Glavine, dosadašnjeg gradonačelnika Preloga, koji je, očekivano, izgubio izbore, pa se jadan zatvorio u svoje odaje i tugovao. Čačić je osobno došao u Čakovec, a Vesna Pusić poslala je poruku “Bravo, bravo, bravo!” te mu čestitala na suverenom držanju pred kamerama.
To mu i nije bilo teško jer je Matija Posavec izuzetno dobar (su)govornik, što je mnogo puta dokazao.
Matija živi američki san koji je, čini se, tek na početku. Ovom pobjedom otvorio si je ulazak u visoku politiku, a sam Bog zna gdje će mu biti kraj. Bude li radio za njihov boljitak, podršku Međimuraca sigurno će uvijek imati.
Ivica JURGEC

Novom županu uručeni izborni rezultati

Novoizabranom županu Međimurske županije Matiji Posavcu i njegovim zamjenicima Sandri Herman i Zoranu Vidoviću u petak je predsjednik Županijskog izbornog povjerenstva Milko Sambolek uručio izborne rezultate.
Ceremonijom održanom u maloj vijećnici, do sada neslužbeni, rezultati izbora za izvršnu županijsku vlast postali su službeni i konačni. Na uručivanju izbornih rezultata bio je i dosadašnji župan Ivica Perhoč koji je čestitao pobjednicima, a ovi su obećali rad za dobrobit Međimurja. Kao jednu od prvih zadaća, novi župan je spomenuo smanjivanje broja pročelnika i upravnih odjela. (vt)

Izvor: 3033