Arhiva 21.02.2014. 00:00. Zadnja izmjena: 25.02.2016. 12:03.

Ana i Vladimir Purić uzgajaju kuniće

Jednoga od svojih zečeva ponosno nam pokazuje Vladimir Purić iz Hodošana. Sad ih držim nekoliko, broj varira, neki put ih bude dvadesetak, kaže nam Vladimir.
Nije to komercijalna proizvodnja, zečevina dobro dođe za veću raznolikost jelovnika na vlastitom stolu, a dam i rodbini i prijateljima, kaže nam Vladimir. Budući da nema potrebe za kalkuliranjem cijene i troškova, Vladimir u svom uzgoju zečeva radi kako smatra da treba - hrana im se sastoji isključivo od zelenja koje se nakosi u vrtu. Moji zečevi nemaju ni grama masnoće, kaže Vladimir. Možda bi bilo dobro da se ima volje baviti tim i komercijalno. Tko će ga znati što u našoj poljoprivredi danas može biti komercijalno.
Ova bilješka o Vladimirovim zečevima zapravo je, na neki način, priča o socijalnim i gospodarskim promjenama u međimurskom selu. U najbolja vremena, gospodarski objekti u dvorištu, štale i svinjci bili su puni, podsjeća se.
Supruga Ana i on držali su do 5 krava, gotovo koliko danas zečeva, i u vrijeme kad je radio, i kao gastarbajter i 12 godina u Dramu iz Donjeg Kraljevca, isporučivali su mlijeko Vindiji. Ne samo da danas on uzgaja samo zečeve, i to “iz principa”, a ne zato što je to dobro za kućni budžet - u cijelom Hodašanu tek jedno ili dva domaćinstva drže stoku, kaže.
Dražen Kovač

Izvor: 3068