Arhiva 01.02.2010. 00:00. Zadnja izmjena: 25.02.2016. 10:36.

ANĐELKO HORVAT: Općina nas ne uvažava!

Sasvim neslužbena, ali ipak osjetna podjela Općine Donji Kraljevec povremeno se osjeća kroz odvagivanja na formalnoj i neformalnoj razini – koja je strana pruge u kreiranju općinskog proračuna bolje prošla. Donji Kraljevec kao središnje mjesto Općine ili sela koja su sa sjeverne strane pruge – Donji Pustakovec, Sveti Juraj u Trnju, Palinovec, Donji Hrašćan i Hodošan.
U tim se mjestima prošle, 2009. godine, obavilo i najviše oku vidljivih radova – na društvenim domovima, na kanalizacijskom sustavu, prometnicama... U Donjem Kraljevcu neke veće aktivnosti zamrle su nakon što je dovršena Ludbreška ulica.
Dosta je nemira izazvala i informacija i procjena stručnjaka Hrvatskih voda i Međimurskih voda (nositelja radova na kanalizacijskom sustavu) - možda će stari sustav kanalizacije (gradili su ga mještani samodoprinosom) morati mijenjati...
Anđelko Horvat, predsjednik Vijeća mjesnog odbora Donjeg Kraljevca, nije se odmaknuo odlaskom na dužnost zamjenika župana od temeljne razine mjesne samouprave, a položaj donjokraljevečkog mjesnog odbora ocjenjuje suzdržano:

IMALI SMO VIŠE

- Istina je da proračunski odnos Općine Donji Kraljevec prema samom mjestu Donji Kraljevec nije idealan, svjesni smo da su krojenje proračuna nametale trenutne okolnosti u kojima su najveći komunalni zahvati u drugim mjestima, no činjenica je da je Donji Kraljevec za 2010. godinu ima tek nešto oko 400.000 kuna, a ranijih je godina novac koji se ulagao u komunalni stanadard Donjeg Kraljevca bio na razini višoj od 700.000 kuna.
● Proračuni su krojeni pod recesijskom presijom, pa vjerojatno tu treba tražiti razlog zašto se ide s nižim iznosima...
- Za Vijeće mjesnog odbora recesija je kao razlog za smanjenje ulaganja razumljiva, pa makar samo u Donjem Kraljevcu, ali ima primjera koji ukazuju da se odluke i sugestije Vijeća mjesnog odbora ne prihvaćaju na zadovoljavajući način u Općinskom vijeću. Primjerice, stari SKIP, stroj kojim je obavljen velik dio posla na gradnji stare kanalizacije, Općina je krenula prodati, ali novac – usprkos praksi koja je ranije bila – nije usmjerila prema mjesnom Odboru.

A NAŠ DOM?

● Nije valjda stari rovokopač najveći problem...
- Navodim to samo kao primjer, a primjera ima još, težih. Evo, u svim mjestima krenulo se u ozbiljnu obnovu i rekonstrukciju mjesnih domova. U Donjem Kraljevcu još ga nismo ni dotaknuli. Treća je godina kako su plaćeni projekti za novi dom, odlučeno je da se tzv. stari dio adaptira kako bi u njemu svoj krov nad glavom (ne bilo kakav) imali folkloraši, glazbenici, vatrogasci... Kinodvorani treba ispitati statiku i odlučiti – rušiti, pa graditi novu ili obnoviti postojeću...
S druge strane – krenulo se u obnovu stare pošte za potrebe Centra dr. Rudolfa Steinera. 650.000 kuna za tu namjenu ide iz proračuna Županije. U Vijeću mjesnog odbora bili smo uvjerenja da bi Centar u fazi formiranja trebalo voditi volonterski, ali Općina plaća profesionalno vođenje tog posla...
Mjesni je odbor predlagao i da se – kad se već formirao Centar – u njegovom upravnom vijeću nađu i predstavnici VMO-a Donjeg Kraljevca. Ali samo su s općinske strane imenovana tri člana, dva je imenovala Županija, a sam Donji Kraljevec nema nijednog člana u tom upravnom vijeću. To ipak nema logike, zar ne? Bili smo i uvjerenja da bi prostor stare pošte mogao poslužiti dijelom i za glazbenu školu, za udruge – no ideja nije prihvaćena.

NE ZALIJEĆIMO SE...

● Mnogi su mještani bili zatečeni informacijom da će se možda mijenjati kanalizacijske cijevi stare kanalizacije u Donjem Kraljevcu...
- Na svaku najavu novog troška ljudi su danas osjetljivi jer mi smo imali 70-postotnu pokrivenost Kraljevca kanalizacijom prije ove nove gradnje. Kanalizacija funkcionira dobro i procijenili smo - pa predlažemo općinskoj vlasti gdje će se odluka donosiiti – da je možda pametnije po završetku ključnih kolektora i pročistača temeljitim čišćenjem, ispiranjem i snimanjem ustanoviti kakvo je stvarno stanje te kanalizacije, nego se zalijetati u trošak samo na temelju procjena koje nisu uvjerljive.

STARI GRUNTI I PLANOVI

● Koje još ključne teme za raspravu mislite staviti na stol općinske vlasti?
- Važno je pitanje izmjena prostornih planova. Da se ne odlučuje prema prilici, a ni mimo volje Mjesnog odbora, kako će se, primjerice, koja ulica urediti. Za Grobljansku smo predlagali da se samo s jedne strane uredi staza s rubnicima, s druge strane (jer je ulica uska, smetaju ograde) da se pješačka i biciklistička staza označi samo žutom linijom. Nije uvaženo. Dalje... Planira se otvaranje novih gradilišta istočno od nogometnog igrališta, guramo ljude prema budućem pročistaču otpadnih voda i prema planiranoj induzoni, a ništa nismo napravili da se u Donjem Kraljevcu – na način na koji je to moguće, bez novih troškova za infrastrukturne trase, aktivira stara napuštena gruntišta kojih je više od 50, a trenutno nemamo nijednog gradilišta za koju mladu obitelj koja bi gradila kuću... Zašto ne napravimo popis starih gruntišta, da vidimo vlasništvo, stanje, pa iskustva u rješavanju tog problema ima u drugim općinama.
Kad je o mladima riječ, još nismo počeli ozbiljne razgovore o proširenju dječjeg vrtića, projekti čiju je izradu inicirao Mjesni odbor završavaju se, a barem je to problem u čijem bi rješavanju trebali naći interes mještana svih naselja. Ne samo nas iz Donjeg Kraljevca. Dobro bi bilo da se naše sugestije ipak više uvažavaju na razini općinske vlasti.
(MB)

Izvor: 2858