Arhiva 05.08.2010. 00:00. Zadnja izmjena: 25.02.2016. 10:40.

Anja i Bruno najbolji orači Međimurja

U organizaciji Udruge za natjecanje orača Međimurske županije i čakovečkog odjela Hrvatskog zavoda za poljoprivrednu savjetodavnu službu na parceli uz voćnjak Agromeđimurja, do ceste Pušćine – Nedelišće, održano je 31. srpnja, VI. županijsko natjecanje u oranju. Na njemu pobjednici u oranju plugom premetnjakom i plugom ravnjakom stječu pravo nastupa na državnom natjecanju orača koje će se ove godine održati u Virovitičko-podravskoj županiji.
Kako je i ovogodišnje natjecanje održano pod pokroviteljstvom Međimurske županije, natjecanje je otvorio i prvu brazdu starinskim plugom priključenim na oldtimer Fendt zaorao Petar Novački, predsjednik Skupštine Međimurske županije.
Na VI. županijsko natjecanje orača Međimurja prijavilo se ove godine 14 natjecatelja i jedna natjecateljica. Da su žene vrlo umješne u poslovima koji su, tobože, tipično muški, dokazala je Anja Kolarić iz Savske Vesi kojoj je brat Nikola prepustio traktor i obvezu da brani čast obitelji u čijem su vlasništvu već pobjedničke titule iz ranijih godina.
Među natjecateljima je također štićenik Nikole Kolarića, mladić Fran Andrej Jalušić iz Putjana (Čakovec), najmlađi ovogodišnji natjecatelj.
Oralo se pretežito ravnjacima, bilo je i nešto premetnjaka, a svoje su vještine ove godine odmjerili Filip Hlapčić iz Novog Sela na Dravi, Mladen Bujan, Stjepan Jagec i Bruno Čerjavić iz Strahoninca, Ivan Cmrečnjak iz Šenkovca, Luka Perko iz Preloga, Anja Kolarić iz Savske Vesi, Tomica Furdi iz Hodošana, Marko Perković iz Palinovca, Stjepan Pokrivač iz Svetoga Križa, Fran Andrej Jalušić iz Putjana, Ivica Novak iz Vratišinca, Alen Hrustek iz Pretetinca, Viktor Temčić iz Sudovčine kao orač Agromeđimurja i Ivica Žerjav iz Dekanovca.
Natjecatelji su orali na razor, a ocjenjivali su se brojni elementi, pa onima koji oranje doživljavaju kao sjedenje na traktoru samo za orijentaciju: ocjenjuje se pravac i čistoća pri otvaranju prvih brazdi, nalegnutost i položenost (složenost brazdi), usitnjenost i prikladnost brazde za pripremanje sjetvenog sloja, izjednačenost, podignutost brazde, brazde moraju biti ravnomjerno složene i izjednačene, bez šupljina, a završetak oranja ravan, čist i bez biljnih ostataka na brazdama. Dubina i širina razora se mjeri, a ocjenjuje se i opći utisak cijele parcele.
Sve to ove su godine najbilje napravili - u kategoriji plugova ravnjaka Anja Kolarić iz Savske Vesi – prva mlada dama pobjednica takvog natjecanja uopće u Hrvatskoj, a u kategoriji premetnjaka Bruno Čerjavić iz Strahoninca. I jasno - stekli pravo braniti boje Međimurja na državnom natjecanju. (MB)

Izvor: 2884