Arhiva 25.04.2012. 00:00. Zadnja izmjena: 25.02.2016. 11:19.

Anja i Fran-Andrej najbolji orači

Na 10. natjecanju orača Hrvatske u rujnu u Sinju Međimurje će predstavljati dvoje mladih: dvadesetogodišnja Anja Kolarić iz Savske Vesi i četrnaestogodišnji Fran-Andrej Jalušić iz Čakovca kojem treba (jer je maloljetan) i posebna roditeljska suglasnost za upravljanje poljoprivrednim strojem.
To je rezultat natjecanja održanog u subotu, 14. travnja u organizaciji Hrvatske poljoprivredne komore – Područnog odjela Javne poljoprivredno savjetodavne službe (HPK-JPSS) Međimurske županije i Udruge za natjecanje orača Međimurske županije u Gardinovcu. Tamo je održano osmo natjecanje u oranju za poljoprivrednike s područja Međimurja. Voditelj natjecanja, agronom Ivica Prpić, načelnik Odjela za mehanizaciju HPK-JPSS-a, kojeg dobro poznaju svi hrvatski orači obuhvaćeni sustavom natjecanja, imao je u rukama startnu listu s imenima šesnaestero natjecatelja. Trinestero u kategoriji oranje s plugom ravnjakom i trojicu u kategoriji oranje s plugom premetnjakom.
Za oranje s ravnjakom prijavili su se Luka Perko (rođ. 1992.) iz Preloga, David Čižmešija (rođ. 1996.) iz Preloga, Mišel Kolarić (rođ. 1997.) iz Gardinovca, Barbara Fučec (rođ. 1994.) iz Ivanovca, Matija Perko (rođ. 1995.) iz Preloga, Ivan Cmrečnjak (rođ. 1991.) iz Šenkovca, Davor Miklin (rođ. 1977.) iz Badličana, Ivan Novak (rođ. 1992.) iz Preloga, Ivica Žerjav (rođ. 1984.) iz Dekanovca, Anja Kolarić (rođ. 1992.) iz Savske Vesi, Mladen Bujan (rođ. 1965.) iz Strahoninca, Marko Perković (rođ. 1993.) iz Palinovca i Petra Jagec (rođ. 1996.) iz Strahoninca.
S plugovima premetnjacima bila su trojica natjecatelja - Fran-Andrej Jalušić (rođ. 1997.) iz Čakovca, Stjepan Pokrivač (rođ. 1966.) iz Svetog Križa i Bruno Čerjavić (rođ. 1993.) iz Strahoninca.
Tu je tročlana sudačka ekipa agronoma savjetnika iz sustava HPK-JPSS-a - Tatjana Međimurec, Siniša Hrgović i Matija Krhač – krenula u prvo ocjenjivanje. Nakon tog prvog ocjenjivanja, orači su krenuli dovršiti posao. Imali su na raspolaganju dovoljno vremena kako bi poslagali brazde na oko 1.000 četvornih metara njive na kojoj je prošle jeseni kombajnirano kukuruzište.
U napetoj tišini koja je vladala za vrijeme ručka čekalo se da sudački trio obavi svoje ocjenjivanje i procjenjivanje umijeća međimurskih orača i onda je objavljeno: među oračima koji su se natjecali s plugovima ravnjacima najbolja je bila – oračica! Anja Kolarić osvojila je prvo mjesto sa 70 bodova prosječno po članu sudačke ekipe, drugi je bio Marko Perković, s prosječnom sudačkom ocjenom 58,5 bodova, a treće je mjesto zauzeo Luka Perko, također s dvobrazdnim ravnjakom na traktoru Deutz Fahr sa 70 KS s osvojenih 56 bodova po sucu.
U kategoriji natjecatelja s plugovima ravnjacima najbolji je bio Fran-Andrej Jalušić koji je naorao 68,17 bodova po sucu, drugo je mjesto pripalo Bruni Čerjaviću koji ima prosječno 53,33 boda po sucu, a treći je među oračima s premetnjacima bio Stjepan Pokrivač koji je osvojio prosječno 48,5 bodova po sucu.
M. Belčić

Izvor: 2974