Arhiva 05.09.2013. 00:00. Zadnja izmjena: 25.02.2016. 11:25.

Anja i Fran najbolji međimurski orači

Na parceli uz čakovečki uređaj za pročišćavanje voda u petak, 23. kolovoza, u organizaciji Poljoprivredne savjetodavne službe i Udruge za natjecanje orača Međimurske županije, održano je IX. županijsko natjecanje u oranju koje se u Međimurju održava pod sloganom Orjemo međimurski.
Na natjecanje kojem je glavni pokrovitelj Međimurska županija prijavilo se devet orača u kategoriji plugova ravnjaka i samo četvorica s plugovima premetnjacima, koji su svojom vještinom i znanjem krenuli osvojiti pravo branjenja boja Međimurja na XI. natjecanju orača Republike Hrvatske kojem je ove godine domaćin srodna udruga orača u Brodsko-posavskoj županiji.
U kategoriji plugova ravnjaka svih devetero natjecatelja pripadnici su generacije koja bi za koju godinu trebala preuzeti odgovornost za vođenje obiteljskih gospodarstva svojih roditelja - svi redom srednjoškolci i studenti!
U natjecanje s plugovima ravnjacima krenuli su Luka Perko (rođ. 1992.) i njegov brat Matija Perko (rođ. 1995.) iz Preloga, Marko Perković (rođ. 1993.) iz Palinovca, David Čižmešija (rođ. 1996.) iz Preloga, Petra Jagec (rođ. 1996.) iz Strahoninca, Anja Kolarić (rođ. 1992.) iz Savske Vesi, Luka Krčmar (rođ. 1995.) iz Vularije, Ivan Novak (rođ. 1992.) iz Preloga i David Hajdinjak (rođ. 1997.) iz Čakovca.
Od četiri prijavljena natjecatelja na premetnjacima, jedan je (zbog kvara na traktoru) odustao, pa su se natjecala trojica: Miroslav Negovec (rođ. 1981.) iz Cirkovljana koji je bio i najstariji(!) natjecatelj, Fran Andrej Jalušić (rođ. 1997.) iz Čakovca koji je bio najmlađi natjecatelj te Bruno Čerjavić (rođ. 1993.) iz Strahoninca.
Strnišče, na kojem se odvijalo natjecanje, nije baš bilo najpogodnije da bi orači pokazali sve što znaju, ali kao i na svim natjecanjima: što natjecateljima ne ide u prilog, ne uzima se u obzir, nego se očekuje samo malo više truda.
Malo više truda uložio je i zamjenik župana Zoran Vidović koji je došao pozdraviti orače i sve one koji su puno truda uložili u organizaciju natjecanja te hrabro zgrabio ručice pluga s konjskom zapregom koju je pripremio Hrvoje Križaić iz Štefanca i simboličnim zaoravanjem prve brazde po starinski otvorio natjecanje.
Dalje je sve bilo u rukama natjecatelja i pod budnim okom sudaca - Tatjane Međimurec, Ane Marije Čajkulić i Matije Krhača te voditelja natjecanja Ivana Ključeca i Suzane Pajić.
Ta je skupina učenjaka, nakon kompliciranog mjerenja, bodovanja i analitike brazdi odlučila: pobjednici IX. županijskog natjecanja u oranju Orjemo međimurski 2013. su Anja Kolarić, studentica agronomije iz Savske Vesi na plugu ravnjaku, i Fran Andrej Jalušić koji kreće u drugi razred Tehničke škole Čakovec, na plugu premetnjaku. Anja i Fran Andrej reprezentacija su međimurskih orača na idućem nacionalnom natjecanju orača.
U ravnjacima je Marko Perković bio drugi, a Luka Perko treći, dok je u premetnjacima drugo mjesto pripalo Miroslavu Negovcu, a treće Bruni Čerjaviću.
Marijan Belčić

Izvor: 3045