Arhiva 20.12.2013. 00:00. Zadnja izmjena: 25.02.2016. 11:58.

Ante Gotovina počasni član Zrinske garde

Svečanošću održanom u petak, 13. prosinca Zrinska garda dobila je još jednog člana - njen počasni član postao je general pukovnik Hrvatske vojske Ante Gotovina.
U dvorištu Starog garda Zrinskih prvo je održan prijavak postrojbe Garde uglednom gostu. Nakon toga je general Gotovina u pratnji domaćina, ali i okupljenih poštovatelja, otišao do Knjižnice Nikola Zrinski i kod zida sa spomen-pločama 74 poginulih i nestalih branitelja iz Međimurja položio vijence i zapalio svijeće. Sam čin uvođenja u počasno članstvo obavljen je u Katoličkom domu. Generala Gotovinu pozdravili su gradonačelnik Čakovca Stjepan Kovač i župan Matija Posavec. Predsjednik Zrinske garde Alojzije Sobočanec u prigodnom je izlaganju istaknuo da nitko kao general Gotovina ne simbolizira vrijednosti zbog kojih je Garda osnovana. Novom članu potom je uručena diploma kao znak počasnog članstva. Zahvaljujući na počasti, general Gotovina rekao je: - Hrvatski je narod na raskrižju civilizacija, kao malo koji europski narod, imao dug i bremenit put do svoje državnosti. Plemenito je i pravedno čuvati uspomenu na naše slavne pretke čiji su životi ostali uzor ljudske i kršćanske nesebičnosti i nastojanja za dobro svog naroda. Hrabrost i žrtva Zrinskih i Frankopana dio je povijesnog i kulturnog identiteta ovog kraja i naše domovine. Nakon devet stoljeća, u obrambenom Domovinskom ratu našoj je generaciji pripala čast oživotvorenja demokratske države kakvoj su naši preci tijekom povijesti težili.
Na nama je obveza generacijama koje rastu prenijeti povijesna znanja o tom dugom putu, o temeljima koji su pretpostavka slobode u kojoj danas živimo. Zrinska garda za to je hvalevrijedan pothvat, zorni je prikaz povijesti koju baštinimo.
U zaključku svečanosti tajnik Garde Bojan Kocijan podsjetio je da je odluka o dodjeli počasti generalu Gotovini donijeta aklamativno još koncem veljače, ali se tek sada ukazala prilika da se ona i dodijeli. Uz svečanost je održan kraći kulturni program u kojem su sudjelovali muška vokalna skupina Zbora Josip Vrhovski iz Nedelišća i Đuka Čaić.
D.Kovač
Snimio D. Lesar

Izvor: 3060