Arhiva 19.06.2013. 00:00. Zadnja izmjena: 25.02.2016. 11:23.

Antifašizam je naša Ustavom potvrđena odrednica

- Pred nama su dva datuma koja su obilježila suvremenu hrvatsku povijest. Prvi od njih, Dan antifašističke borbe, kao spomen na početak organiziranog otpora fašizmu, ne samo što je stavio uz bok ostalih okupiranih i porobljenih europskih naroda, već je svojom masovnošću direktno pokazao želju Hrvata da žive u slobodnoj, demokratskoj i neovisnoj zemlji. Iako su nas povijesne okolnosti nakon završetka Drugog svjetskog rata stavile s istočne strane “željezne zavjese”, antifašizam je ostao naša trajna, Ustavom potvrđena odrednica, kao i uostalom svim slobodnim europskim narodima.
Mi u Međimurju u tom razdoblju ponovo smo morali dokazivati pripadnost hrvatskom narodu. Velik broj naših sugrađana otišao je preko Drave u partizane, ne mireći se s mađarskom okupacijom.
Pobjednosno su se vratili u travnju 1945. godine te posljednji put Međimurje sjedinili s domovinom.
Zbog onih koji su dali svoje živote, ali i svih nas koji živimo u slobodnoj i demokratskoj Hrvatskoj, svoju povijest ne smijemo zaboraviti, a mlađe generacije stalno učiti da je put do europske Hrvatske bio dug, krvav i trnovit.
Uspješnog Međimurja, danas u Hrvatskoj, a sutra u Europskoj uniji, ne bi bilo bez antifašističke borbe naših predaka i na tome im moramo biti vječno zahvalni. Svim građanima Međimurske županije želim sretan Dan antifašističke borbe!

Međimurski župan
Matija Posavec

Izvor: 3034