Arhiva 01.07.2010. 00:00. Zadnja izmjena: 25.02.2016. 10:40.

AP TOURS: "Najluđi stečaj u Međimurju!"

Stečaj AP Toursa jedan je od najluđih stečajeva vođenih u Međimurskoj županiji, a ja, koji sam sudjelovao u dosta stečaja, u ovom stečaju ne vidim niti gdje je rep, a gdje glava, rekao je sindikalac Franjo Veble na konferenciji za novinare povodom prestanka poslovanja AP Toursa. Uz županijskog povjerenika SSSH-a, na konferenciji je bilo i nekoliko bivših radnika AP Toursa.
- Od prvog dana otvaranja stečaja, sve je krenulo naopako, ali ne želim se previše osvrtati na rad stečajnog upravitelja jer protiv njega su podnesene kaznene prijave, pa neka mjerodavne službe odrade svoj posao. U više navrata upozoravao sam da se stečaj ne vodi sukladno Zakonu, što mi je potvrdio i inspekcijski nalaz. U srpnju 2009. godine otvoren je stečaj nad AP Toursom, a samo dva mjeseca nakon toga, stečajni upravitelj Marko Lapaine na prihvaćanje je u Ministarstvo financija RH uputio stečajni plan koji je bio glatko odbijen. Ivica Mladineo iz Ministarstva financija već tada stečajnog upravitelja upozorava kako stečajni plan ne odgovara odredbama Stečajnog zakona i naziva ga preuranjenim i nedorečenim.
Također se stečajnom upravitelju predbacuje da nije održano ni ispitno ni izvještajno ročište – što je preduvjet da bi stečajni upravitelj mogao imati precizna saznanja o vjerovnicima i njihovim potraživanjima. Lapaine u svom planu tada nije nijednom riječju spomenuo mogućnost preuzimanja AP Toursa od strane Presečki grupe, niti je naveo kojim bi pravnim poslom preuzimanje bilo izvedeno, a niti uvjete koje bi pri tome Presečki grupa trebala ispuniti. Pitam se zbog čega, zašto i u čije ime je, odmah nakon otvaranja stečaja, dostavio stečajni plan s kojim nitko živ nije bio upoznat, a niti su se znale dubioze. Kasnije je izrađen još jedan stečajni plan koji je Ministarstvo financija ponovo odbilo.
Ovaj put je stečajni plan na vrijeme dostavljen na očitovanje, ali Ministarstvo nije našlo za shodno zatražiti dopunu plana – jednostavno su ga odbili. Mi ne skrivamo da smo preko Ureda za socijalno partnerstvo lobirali da Ministarstvo financija stane na stranu radnika, kao drugih po veličini vjerovnika, i da prihvati plan.
Ono što zamjeram stečajnom upravitelju je to da radnicima koji su pošteno odradili svoj dio posla u svibnju i prvoj polovici lipnja sada želi uvesti “minimalac” za odrađen posao i minimalnu plaću za otkazni rok. Razumijemo ono drugo, ali nećemo dopustiti da se pošteno zarađene plaće sada obračunaju kao minimalne. Osim toga, imamo saznanja da Županija duguje oko 700 tisuća kuna za prijevoz, pa se toplo nadam da će to biti uplaćeno kako bi radnici mogli dobiti svoja potraživanja.
Kako je stečaj bio vođen, pokazuje i činjenica da stečajnom upravitelju Odbor vjerovnika nije prihvatio niti jedno stečajno izvješće, rekao je Veble.
V.Trstenjak

Prijava Državnom inspektoratu
Veble je pročitao i pismo koje je primio 23. lipnja u kojem piše da je nakon oduzimanja dozvola za obavljanje javnog linijskog prijevoza putnika AP Toursu župan Ivica Perhoč iste dodijelio prijevoznicima iz Međimurske županije, uz obrazloženje da imaju zadovoljavajuće prijevozne kapacitete i mogu pokriti linije. Međutim, u pismu se to opovrgava, što pokazuje i činjenica da se javni linijski prijevoz obavljao čak i osobnim vozilima kapaciteta 8 plus jedno sjedeće mjesto – što je protivno Zakonu. Također se tvrdi da se prijevoz ne obavlja sukladno izdanim dozvolama i voznom redu, da nema cjenika jednosmjernih karata. Jedno od pitanja je i zašto nije dopušten upis kooperacije na županijskim linijama koje su tražili Presečki grupa i AP Tours još u listopadu prošle godine. Veble je pismo proslijedio Državnom inspektoratu. (vt)

Župan izdao posebna rješenja za 106 linija

Župan Ivica Perhoč donio je odluku da se posebnim rješenjem utvrđuje prijevremeni prestanak važenja svih 106 dozvola za javni linijski prijevoz izdanih prijevozniku Autobusni prijevoz tours d.o.o. u stečaju koje su važile do 30. lipnja za područje Međimurja. Županija će uputiti javni poziv prijevoznicima na podnošenje ponuda za obavljanje javnog linijskog prijevoza putnika, a zbog uklanjanja mogućih šteta, odnosno ublažavanja posljedica u prijevozu na području Međimurske županije, do okončanja javnog poziva izdana su posebna rješenja prijevoznicima s područja Međimurske županije kojima je dopušten prijevoz putnika na linijama za koje je dozvole imao AP Tours u stečaju. Upravni odjel za proračun i javnu nabavu i Upravni odjel za obrazovanje, kulturu i sport izvršit će sve potrebne predradnje radi pravovremenog ugovaranja autobusnog prijevoza učenika osnovnih i srednjih škola prije početka školske godine 2010./11. O nastalim okolnostima obaviješteno je Ministarstvo mora, prometa i infrastrukture te je Županija od Ministarstva dobila dozvolu da organizira privremeni prijevoz. Održano je niz sastanaka na kojima je dogovoreno da linijski prijevoz privremeno preuzimaju prijevoznici s područja Međimurske županije, prema ljetnom voznom redu. Nakon završetka postupka javne nabave, odabrat će se novi koncesionari za linije u Međimurskoj županiji, a to će uključivati i prijevoz učenika srednjih škola. Vozni red u javnom linijskom prijevozu može se vidjeti na web stranicama Međimurske županije. (vt)

Izvor: 2879