Arhiva 27.01.2011. 00:00. Zadnja izmjena: 25.02.2016. 11:13.

AP TOURS - "NAJLUĐI" STEČAJ U MEĐIMURJU

Bivši radnici AP Toursa u stečaju, zbog nevjerojatnog previda i šlampavo obavljenog posla stečajnog upravitelja Marka Lapainea, mogli bi ostati bez otpremnina. Naime, Agencija za osiguranje radničkih potraživanja, koja bi radnicima trebala isplatiti 50 posto pripadajućeg iznosa otpremnina, ovih je dana na adrese radnika poslala rješenja kojima se odbacuju njihovi zahtjevi za isplatu otpremnina i naknada plaća za neiskorišten godišnji odmor. Agencija svoja rješenja obrazlaže činjenicom da radnička potraživanja nisu ispitana niti priznata na ispitnom ročištu. To je, po tvrdnjama Franje Veblea, sindikalnog povjerenika SSSH-a, krivnja i grub propust stečajnog upravitelja Lapainea. Budući da se radi o velikom novcu (860.153,55 kuna, od kojih najveća pojedinačna otpremnina iznosi nešto više od 35 tisuća kuna, a najniža oko 6.601 kunu), radnici su skočili na noge, a sindikalac Veble sazvao je konferenciju za novinare na kojoj je najavio ponovno traženje smjene Lapainea i negovo brisanje s liste stečajnih upravitelja. Stečaj AP Toursa otvoren je 7. srpnja 2009. godine, a o u najmanju ruku “čudnom” stečaju i isto tako čudnim postupcima stečajnog upravitelja kojemu su redom padala izvješća na odborima vjerovnika pisali smo u više navrata. Rješenjem stečajne sutkinje Jasne Lekić, Lapaine je kao nagradu za vođenje stečaja mjesečno kasirao 7 tisuća kuna neto, što je predujam, dok bi se obračun Lapaineove nagrade izvršio po završetku stečaja
Problemi sa stečajnim upraviteljem
- Već sam jednom rekao da je stečaj AP Toursa bio najluđi stečaj u Međimurskoj županiji. Sa stečajnim upraviteljem imali smo izuzetno puno problema, a jednom sam već i na odboru vjerovnika na Trgovačkom sudu u Varaždinu i na Visokom trgovačkom sudu u Zagrebu, zbog nemarnog rada stečajnog upravitelja i grešaka na štetu radnika, tražio da ga se makne iz stečaja. Iz VTS-a mi je dopisom potvrđeno da je moja predstavka bila u potpunosti opravdana. (Podsjetimo, radilo se o retroaktivnim ugovorima o radu, op. nov.). Tada stečajni upravitelj radi novi grub previd na štetu radnika jer zaposlenicima nije obračunao otpremnine na koje radnici imaju pravo niti ih je dostavio na sud. Tek na naše inzistiranje, stečajna sutkinja donijela je rješenje da stečajni upravitelj u roku od 15 dana mora izvršiti obračun otpremnina, da dostavi popise i iznose, što je ovaj i učinio za 54 zaposlena. Lapaine ih je dostavio (29. travnja 2010., op. nov.) i sudu i Sindikatu i Agenciji za osiguranje radničkih potraživanja. Ponovo nije, a trebao je - prijavio sudu da sazove dodatno ispitno ročište, kako bi se te otpremnine i priznale. To se jednom stečajnom upravitelju nije smjelo dogoditi. Između Božića i Nove godine nazvao sam stečajnog upravitelja i tražio od njega pojašnjenje, ali do danas nikakvog pojašnjenja od njega nema. Po rješenjima Agencije, svaki radnik ima pravo žalbe.Agencija je činjenično stanje utvrdila - stečajni je upravitelj propustio napraviti ono što je morao napraviti, pa s te strane rješenja Agencije niti ne mogu biti drugačija nego što jesu.
Ipak ima nade
Iz kontakata sa stečajnom sutkinjom proizlazi da još uvijek postoji mogućnost da se sazove dodatno ispitno ročište i da se ta potraživanja priznaju, a tada stečajni upravitelj mora ponoviti postupak kod Agencije. Na tome ćemo inzistirati. Sada ponovo gubimo na vremenu. Prvo se treba sazvati ročište, pa se to treba obraditi, zatim najvjerojatnije i skupština vjerovnika, pa tek onda stečajni upravitelj može ponoviti prijavu Agenciji za osiguranje radničkih potraživanja. Ali, niti tu sve nije čisto. Prema onom obračunu otpremnina na spisku koji smo mi dobili, dio ljudi koji je za vrijeme stečaja otišao iz tvrtke već je otpremnine dobio. Ne znam u kojem iznosu jer su onda ti radnici bili u povoljnijem položaju budući da sada ostali imaju pravo na pola otpremnine. Osim toga, kako im je isplaćena otpremnina ako im nije priznata na sudu? No, u svakom slučaju, bivši radnici AP Toursa moraju znati da bitka nije do kraja izgubljena. Ukoliko se legalnom procedurom ne dođe do povoljnog rješenja, savjetovat ću svakom od zaposlenika da protiv stečajnog upravitelja Marka Lapainea podnese privatnu tužbu i traži nadoknadu štete, zaključio je Franjo Veble.

Lapaineu prijeti brisanje sa
spiska stečajnih upravitelja?
Franjo Veble već je jednom od Visokog trgovačkog suda tražio brisanje Marka Lapainea s liste stečajnih upravitelja u RH, a sada će to, osim traženja da ga se makne sa stečaja AP Toursa, učiniti ponovo. Veble smatra da je za sve propuste isključivo odgovoran stečajni upravitelj, a nije mu jasno zašto je došlo do najnovijeg propusta jer novac radnicima (50 posto) neće biti isplaćen iz stečaja AP Toursa, već iz Agencije. (vt)

Traže smjenu Lapainea
Član Odbora vjerovnika i predstavnik radnika, pravni zastupnik SSSH-a Miroslav Molnar proteklog je utorka pisanim putem u ime radnika od predsjednika Odbora vjerovnika Velimira Đukeca zatražio sazivanje Odbora vjerovnika na kojem bi se raspravio propust stečajnog upravitelja i odlučilo o zahtjevu za njegovom smjenom. Veble smatra da je Lapaine svojim postupcima u stečaju AP Toursa nanio “mrlju” na ostale stečajne upravitelje te zatražio da se umjesto Lapainea na to mjesto stavi netko tko će posao obaviti fer i korektno. (vt)

Izvor: 2909