Arhiva 24.06.2010. 00:00. Zadnja izmjena: 25.02.2016. 10:40.

AP TOURS ODLAZI U POVIJEST

U ponedjeljak, 14. lipnja stečajni upravitelj AP Toursa u stečaju Marko Lapaine obavijestio je Odbor vjerovnika da AP Tours, nakon što mu je odbijen stečajni plan, više ne može pozitivno poslovati te je najavio da će u petak, 18. lipnja obustaviti poslovanje i uručiti otkaz svim zaposlenicima. Naime, zeleno svjetlo stečajnom planu nije dao predstavnik Porezne uprave, odnosno države, uz obrazloženje kako plan nije dovoljno vjerodostojan. RH je s oko 70 post, najveći vjerovnik AP Toursa u stečaju. Naime, poreznici tvrde da stečajnim planom nisu obuhvaćene sve nekretnine na koje Porezna uprava polaže razlučno pravo, a nije riješeno niti pitanje dopune prijave tražbina poreznika u iznosu nešto manjem od pola milijuna kuna. Stečajnom upravitelju predbačeno je i da su ponude za preuzimanje AP Toursa prikupljane netransparentno i bez jasnih kriterija i javnog poziva. Dio vjerovnika ostao je suzdržan, uz primjedbu da treba obratiti pozornost i na parnicu između APT-a u stečaju i Maravić inženjeringa d.o.o., (Lapaine je samoinicijativno podnio žalbu na nepravomoćnu presudu u korist Maringa, a tužba je vrijedna 1,1 milijun eura, dok su se sudski troškovi već sada popeli na 1,1, milijun kuna, op. nov.) jer bi iza toga mogli ostati “repovi” i pitanje odgovornosti.
Presečki povlači svoje autobuse
Već drugi dan, 15. lipnja, kada je trebala biti održana dogovorena skupština vjerovnika, ali budući da njezin saziv nije objavljen u Narodnim novinama, ništa od toga nije bilo, na Trgovačkom sudu u Varaždinu održan je sastanak na kojem su se čuli zaključci s dan ranije održanog odbora vjerovnika. S jednom novinom, a to je najava o otkazu ugovora o najmu autobusa s Presečki grupom. Bez tih autobusa poslovanje više nije moguće. Stečajni sudac odredio je naknadno ispitno ročište za 27. srpnja, kada će se održati i skupština vjerovnika.
Sve to spada u pravni folklor, ali konkretne posljedice bit će velike. Osim što će više od pedeset ljudi ostati bez posla (oni će biti upućeni na burzu rada, a u otkazima ugovora o radu na inzistiranje sindikata stavljena je odredba da se za vrijeme otkaznog roka od 30 dana ne moraju javljati na posao), u potpunosti je neizvjesna sudbina javnog autobusnog prijevoza u Međimurju. Također, samo zahvaljujući inzistiranju sindikata (jer je stečajni upravitelj to “zaboravio” navesti u ugovorima o radu koje su zaposleni dobili nakon pokretanja stečaja), radnici će dobiti i svoje otpremnine, na žalost samo u polovičnom iznosu, od Agencije za radnička potraživanja.
Opća zbunjenost u Županiji – a što sad?
Proteklog tjedna u Županiji je održano niz sastanaka zatvorenih za javnost na kojim su se kod župana Ivice Perhoča izmjenjivali razni akteri ove priče, od međimurskih prijevoznika, preko Maravića, do Presečkog i radnika koji će ostati bez posla. Župan nam je u četvrtak, jer su se informacije mijenjale iz sata u sat, jedino mogao potvrditi da će javnog prijevoza od ponedjeljka biti. Tko će voziti, jer AP Tours osim nekoliko kompjutora i zastarjelih autobusa na kojima “sjedi” porezna uprava i kojih većina ionako ne smije na cestu, to je drugo pitanje. Problem je dijelom umanjen jer je u petak završena školska godina, a za linijski prijevoz nitko od prijevoznika ionako baš pretjerano nije niti zainteresiran.
Franjo Veble, županijski sindikalni povjerenik SSSH-a, začuđen je ponašanjem predstavnika Ministarstva financija koje je kao najveći vjerovnik, odbijanjem stečajnog plana, doveo u situaciju da neće moći naplatiti niti jednu lipu svojih potraživanja. Iako država nikome ne može oprostiti dugove, Veble tvrdi da će se sada stvoriti dodatan trošak (državi) zbog otpremnina, isplate naknada za nezaposlenost, neostvarivanja prihoda od poreza i doprinosa. U petak je održan još jedan sastanak u Županiji na kojem je načelno dogovoreno da će linijski prijevoz preuzeti grupa domaćih prijevoznika (uz preuzimanje dvadesetak radnika AP Toursa u stečaju) te da će se za školski prijevoz raspisati javni poziv. Problem je, međutim, što koncesiju na linijski prijevoz imaju jedino AP Tours u stečaju i Presečki, a to je zapravo i najvažnije pitanje. Hoće li županijska vlast razriješiti nastalu zavrzlamu, znat ćemo već danas, u ponedjeljak.
V.Trstenjak

ULOŽILI 1,2 MILIJUNA EURA

Direktor Presečki grupe prof. dr. sc. Antun Presečki odazvao se molbi da komentira cijeli slučaj:
- Stečajni plan preustroja „AP tours“ u stečaju odbijen je od najvećeg vjerovnika - Ministarstva financija - Porezne uprave, Područni ured Čakovec. Zbog ove činjenice i nedostatka novčanih sredstava, stečajni upravitelj morao je prekinuti poslovanje i otkazati najam naših autobusa. Koristim prigodu upoznati javnost da smo od otvaranja stečaja, negdje u isto vrijeme prošle godine, nastavili poslovanje ove tvrtke, zadržali njene zaposlenike i osigurali osnovne prijevozne potrebe ove regije. Bili smo jedini u to vrijeme koji smo prihvatili odmah nastaviti s poslova-njem AP toursa, prezaduženog i gotovo bez imovine (nekretnine otuđene prije stečaja), s nedostajućim i zastarjelim voznim parkom, te uložili u poslovanje 16 autobusa u vrijednosti 1,200.000,00 eura nastojeći izvršiti ugovore sa županijskim i općinskim tijelima državne vlasti glede prijevoza školske djece. Iskreno smo nastojali dokazati sposobnost i spremnost za preuzimanje te zajamčili zadržavanje u radnom odnosu svih zaposlenika. Upravo zbog svih izvršenih obveza, u dobroj smo vjeri očekivali da će naša ponuda biti prihvaćena, rekao je Presečki. (vt)

Traljavo vođen stečaj
Hoće li netko od odgovornih, bilo tko, postaviti pitanje stečajnom upravitelju, odvjetniku Marku Lapaineu, zašto je cijeli stečaj vođen tako traljavo? Stečajnom su upravitelju redovno odbijana izviješća, a nije mu prihvaćen niti stečajni plan. Inspekcija rada navodno ga je kaznila sa 30 tisuća kuna zbog nezakonitih odluka, te zaprijetila stavljanjem “plombe” na upravnu zgradu. Bez posla je ostalo 55 ljudi...(vt)

Izvor: 2878