Arhiva 05.08.2010. 00:00. Zadnja izmjena: 25.02.2016. 10:40.

AP TOURS: STEČAJ IDE KRAJU

Proteklog utorka održana je skupština vjerovnika AP Toursa u stečaju na kojoj je odlučeno da će se uskoro održati još jedna, vjerojatno zadnja skupština na kojoj bi stečaj trebao biti zaključen.
Stečajni upravitelj Marko Lapaine dobio je zadaću da hitno na javnoj dražbi rasproda preostalu imovinu (nekoliko neupotrebljivih, starih autobusa). Skupština je stečajnog upravitelja također zadužila da izračuna sva potraživanja bivših radnika, prije svega otpremnine, kako bi radnici s te osnove bili podmireni barem u polovičnom iznosu, nakon što potraživanja budu prijavljena Agenciji za zaštitu radničkih potraživanja. Stečajni upravitelj svojevremeno je, nakon što je u trenutku pokretanja stečaja zaposlenima ponudio nove ugovore o radu, “zaboravio” to odraditi. Nakon upozorenja i inzistiranja iz SSSH-a, ugovori su ipak dobili drugačiju formu. Većina bivših radnika također nije iskoristila godišnje odmore, pa će stečajni upravitelj i to morati uzeti u obzir. Skupština će tada odlučiti o zatvaranju stečaja, jednog od neobičnijih u posljednje vrijeme, do kojeg, kako sada tvrdi većina uključenih u problematiku AP Toursa, nije niti trebalo doći. Priča je bila posložena tako da prijevoznika pred propadanjem preuzme krapinska Presečki grupa, što nikako nije odgovaralo razjedinjenim “domaćim” prijevoznicima. Stvoreno je nekoliko međusobno suprotstavljenih interesnih grupa, nespremnih da izađu sa zajedničkom ponudom koja bi bila bolja od ponude Presečki grupe. Presečki je nudio najpovoljnije uvjete, imao je daleko najbolji vozni park, a u “finišu” stečaja Krapinčani su ponudili i zadržavanje svih radnika, novo investiranje i novi kolektivni ugovor. Presečki je odustao od svega nakon što država (Porezna uprava) nije željela odustati od dijela svojih potraživanja.
Nikako ne treba zaboraviti niti sudski spor koji stečajni upravitelj u ime AP Toursa u stečaju vodi protiv Maravić inžinjeringa iz Nedelišća. Lapaine je pokrenuo sudski spor zbog nekretnina AP Toursa koje je bivši direktor Anđelko Kovačić prodao Maraviću. Spor je u prvom stupnju dobio Maravić, ali se stečajni upravitelj samoinicijativno, bez odluke Odbora vjerovnika, odlučio na žalbu, s vrlo neizvjesnim ishodom. Sam spor, bez sudskih troškova, vrijedan je nekoliko milijuna kuna, a nije do kraja jasno ima li AP Tours u stečaju rezervirana sredstva za sudske troškove u slučaju da sud donese odluku u korist Maravića.
Skupština je od stečajnog upravitelja zato zatražila dodatno izvješće o sporu te prijedlog mogućeg rješenja, a nakon toga, Skupština će donijeti odluku o eventualnom povlačenju žalbe. (V.Trstenjak)

Natječaj za linijski prijevoz i prijevoz učenika osnovnih škola

Međimurska županija objavila je javni poziv na podnošenje ponuda za obavljanje javnog linijskog prijevoza putnika te nabavu usluge prijevoza učenika osnovnih škola nad kojima Županija ima osnivačka prava. Nakon što je AP Tours otišao u stečaj, prestale su važiti dozvole, pa je Županija odlučila raspisati natječaj za 106 linija javnog prijevoza. Rok za podnošenje ponuda je 13. kolovoza, a dozvole za sve linije vrijedit će do kraja lipnja 2013. godine. Najpovoljnija ponuda bit će ona najjeftinija (što nosi 80 od mogućih 100 bodova), a 15 bodova dobit će oni prijevoznici koji ponude zapošljavanje otpuštenih radnika AP Toursa u stečaju. Rok za podnošenje prijava za prijevoz učenika u 16 osnovnih škola je 9. kolovoz.

Izvor: 2884